Литија и молебан у Беранама: Надамо се да ће из ових брда, с приморја, целе Митрополије црногорско-приморске, Епархија будимљанско-никшићке, херцеговачке и милешевске, доћи дах новог живота целом нашем народу

У четвртак, 27. фебруара 2020. кроз Беране је ка манастиру Ђурђеви Ступови прошла свенародна литија вјерног народа, који, као и претходних вечери и дана, на миран и достојанствен начин, брани своје Светиње и изражава неслагање са неуставним и дискриминаторским Законом о слободи вјероисповјести.

Литија и молебан у Беранама

Након одлуженог Молебана Пресветој Богордици, сабраном народу обратио се архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман манастира Драганац на Косову и Метохији, који је гост Епархије будимљанско-никшићке поводом прослављања празника Светог Симеона Мироточивог.

„У ове дане, када се сећамо и празнујемо Светог Симеона, треба да знамо да је ова литија пут ка Светој Гори, не само оној Светој Гори Атонској где се подвизавају монаси или Светој Гори Синајској где се Бог јавио Мојсију и изабраном народу, који је кренуо да би се избавио, да не би више био робље које ће имати, тек, толико, да преживи, да нема слободу и достојанство. Ви сте сви овде са својим именом и презименом, са обавезом коју носите према својим прецима, који су давали животе за слободу и достојанство људске личности“.

„Браћо и сестре, Срби и Црногорци, ви сте потомци оних који су чували одступницу нашем народу док није дошло потпуно ослобођење. Онако како су јунаци Мојковачки бранили одступницу и учинили да буде могућа победа, тако се надамо да ће из ових брда, а и с приморја и целе Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, и херцеговачке Епархије, и милешевске доћи дах новог живота целом нашем народу“, рекао је он.

Поручио је да се Косово данас брани у Црној Гори.

„Много тога је одузимано свима нама током година, током векова, али оно што је очувало наш народ током векова отоманског ропства и током векова тираније различитих тирана и аутократа, остали су олтари, остале су светиње. Још од давнина  је постојао обичај када је некоме учињена неправда да он иде у цркву и тражи правду. Када га гоне он се хвата за олтар и не пушта док се не дође до правде. Тако ја чујем овај ваш узвик: Не дамо светиње и замолио бих вас, браћо и сестре, да се држите овог светог олтара и да га не пуштате док правда не сване“, истакао је архимандит Иларион.

Његово обраћање сабрани народ поздравио је громким аплаузом, узвикујући: Не дамо светиње!

Отац Иларион је додао да је, на неки начин, побједа, већ, извојевана.

„Ово ваше присуство, ово достојанство, ова лепота Цркве Божје, што јесмо, јесте, већ, победа, али, молим вас да истрајете, на овакав начин, са достојанством, са љубављу, са позивом људима да се промене и покају. Ове светиње позивају све људе добре воље да се у њих прикључе, јер ова победа је добра за све. Како је Црква градила државу Црну Гору, тако Црква Божја наш народ храни оним олтаром о коме песник пева, који нас млеком храни“.

„Ми са тог олтара црпемо животворне силе које благосиљају наш народ и наше комшије и оне ближње. Благодат Божја се преизобилно излива, чак, и ван граница онога што зовемо Црква. И зато сведочите, молим вас, оно што је сведочио Господ Исус Христос, праштајте и покајте се. Сви да се исправљамо, да будемо још бољи, а да будемо спремни да сваког брата, који се искрено каје, примимо  не би ли ова литија била све већа и већа, и не би ли коначна победа била извојевана“, поручио је архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe