Добротворно гусларско вече за Народну кухињу „Дивна Вековић“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у Беранама је, у суботу 24. фебруара 2018, одржано донаторско гусларско вече, чији је приход намијењен Народној кухињи „Дивна Вековић“ Епархије будимљанско-никшићке.

Вече, које су, у беранском Центру за културу, организовали Савез гуслара „Душаново царство“ и гусларско друштво „Игуман Мојсије Зечевић“, благословио је протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански. Он је пренио поздраве и благослове Преосвећеног Епископа Јоаникија и свештеника Жељана Савића, управника Народне кухиње, који је био спријечен да присуствује овој вечери и захвали свима, који су својим учешћем или куповином карте, помогли рад добротворне установе у наредном периоду.

Добротворно гусларско вече за Народну кухињу „Дивна Вековић“

О. Драган је подсјетио да је Народна кухиња „Дивна Вековић“, при манастиру Ђурђеви Ступови“, отворена на Васкрс прошле године. Тада је подијељело педесет оброка, а број корисника се повећавао наредних мјесеци, па су у јануару, односно фебруару ове године, услуге Народне кухиње користиле 34 породице са 77 чланова.

Рад Народне кухиње у Беранама, истакнуто је овом приликом, редовним прилозима помажу манастир Острог и Добротворна Фондација СПЦ „Човекољубље“. Значајну помоћ имају од беранских приватних предузећа Јелић и Марковић, који их обезбјеђују са основним животним намирницама, попут брашна и хљеба. У граду су на шест мјеста постављене касе, путем којих сви добронамјерни људи могу дати свој прилог и, у складу са својим могућностима, подржати напор Народне кухиње у збрињавању социјално угрожених. Иако је тешка материјална ситуација, има добрих људи, који  новчану помоћ уплаћују на рачун или донирају намирнице, али су та средства скромна и нередовна. Ипак, свештенство је захвално свим добротворима, а архијерејски намјесник берански протојереј-ставрофор Драган Ристић је упутио позив свим племенитим људима да се укључе у ово богоугодно дјело и оснаже труд Црквено-народне кухиње „Дивна Вековић“ при Ђурђевим Ступовима.    

Добротворно гусларско вече за Народну кухињу „Дивна Вековић“

На донаторској гусларској вечери прикупљено је око 900 евра. Приход од концерта био је 333 евра, од чега је 50 евра за карте купио синдикат Општине Беране за своје чланове, а остало грађани, посјетиоци концерта. Радници Општине, захваљујућу залагању Марте Лекић, претсједници општинског синдиката, прикупили су 552 евра, која ће на рачун Народне кухиње бити уплаћена почетком наредног мјесеца.

У програму гусларске вечери, који је водио Илија Марковић, учествовали су гуслари из више гусларских друштава и Савеза гуслара „Душаново царство“: Милета Пантовић, Слободан Фемић, Милоје Бугарин, Боривоје Делетић, Марко Нововић, Синиша Петрић, Стефан Петрић, Исак Симићевић, Илија Палдрмић, Радован Радовић, Владимир Радојевић, Миленко Калезић и Славко Драшковић. Вече су својим наступом употпунили: мушка пјевачка група „Ђурђеви Ступови“ и етно група „Свети Јевстатије".

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe