Празник Ваведења Пресвете Богородице прослављен у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу

У цркви Светог Николе, у Никољцу у Бијелом Пољу, на празник Ваведења Пресвете Богородице, у суботу 4. децембра 2021. Литургију је служио јереј Милосав Јовановић.

Он је у слову поуке казао да је дан, када Црква прославља Празник Ваведења Пресвете Богородице у Јерусалимски храм и када се литургијски сабирамо и молимо Пресветој Мајци Божјој, велика Тајна нама људима и анђелима.

„Родитељи Пресвете Богородице, Јоаким и Ана, били су бездјетни, али, ето, у тим позним годимама, како Бог учини чудо, Господ им је подарио да добију дијете, не било какво дијете, него дијете које ће да постане сасуд благодати Духа Светог. Господ је подарио Јоакиму и Ани Марију, и када се родила они су дали обећање да ће то дијете посветити Богу. И, заиста, такав је обичај био, да се дјеца од своје ране младости посвећују Богу и да се уче у храму Божјем. Kада је напунила три године родитељи су Свету Дјеву из Назарета повели у Јерусалимски храм, праћену са другим дјевама. Kао да је била нека литија, пред њом су ишле друге дјеве, свјећеносци, а, на невидљив начин нама људима, праћена анђелима Божјим. Пресвета Дјева улази у Храм гдје је дочекује првосвештеник Захарија, отац Светог Јована Претече и Kрститеља Господњег.

У Јерусалимском храму, по много чему сличном данашњем нашем храму, налази се дио који се називао Светиња,  а други дио – Светиња над Светињама. Тај други дио је био као наш олтарски дио, гдје се савршава Света Тајна. У том дијелу је имао право да уђе само првосвештеник, и то само једном годишње, ради кађења. А у Светињи над Светињама су се налазили Десет Божјих заповијести, Аронов штап и Kовечег Завјета. Али, како то Свети владика Николај описује у свом Прологу, у свом заносу усхићењу, у благодати Божјој, која је обасјала тада Захарија, он уводи Пресвету Дјеву у Светињу над Светињама. Пророчки најављује да ће она која улази у Светињу постати Светиња, постати храм Духа Светога, односно,  мајка Оног Који треба да избави род људски, мајка другог Адама. Првим Адамом ми људи бивамо стропоштани у ад, а другим Адамом, то јест Господом Исусом Христом, Његовим оваплоћењем у утроби Пресвете Богородице, ми људи се поново враћамо у наручје Божје. Стога, у овим данима поста, када се спремамо да дочекамо Оваплоћење Христово, није случајно да се нашао празник Ваведења или Уласка Пресвете Богогорице у Јерусалимски храм“, бесједио је о. Милосав.

Велика је Тајна Оваплоћења, објаснио је свештеник Јовановић, као и Тајна како Бог постаје човјек, у свему подобан и сличан нама, осим у гријеху.  

„О томе како се Бог Оваплотио нама није нам дато да знамо, али Бог све што хоће Он то може и чини. Kако кажу Свети Оци, да је Тајна Оваплоћења тајна Христове љубави према човјеку. Бог истинити је понио људско тијело, понио муке и страдања и све оно што свако од нас појединачно пролази и дао нам примјер да је могуће спасити се само ако смо заједно у Христу, заједно у Богу нашем. Данашњи празник је дивни примјер за нас родитеље како треба васпитавати дјецу, учити их страху Божјем, посвећивати дјецу Богу, не директорима, не политичарима, већ, прије свега, самом Богу. Дивни примјер Јоакима и Ане у многоме подсјећа на оне примјере у нашим крајевима гдје много наше дјеце имају имена Василије, Симеон, Сава, јер су од Бога измољени исто као и Пресвета  Богородица. Тако измољени, родитељи су им посвећивали имена оних светитеља чијим молитвама су родитељи добили ту дјецу. Ми родитељи да се радујемо када Бог призива дијете, да не бранимо да славе име Божје“, казао је о. Милосав, додавши:

„Бог призива оне које хоће и ми треба да се радујемо што нам их је Господ дао, што нам је дао и одговорност и, прије свега, се молимо Пресветој Богородици за нашу дјецу, за наше потомство. Треба да се молимо Њој да Она моли Господа Исуса Христа да ниспошље благослов на све нас. Диван је молитвеник и заступник Пресвета Богомајка, стога су у Њену част, и у част данашњег празника подигнуте многе светиње у нашим крајевима. Наши свети преци су подигли манастир Хиландар и друге светиње, овдје, такође, имамо светиње које славе име Пресвете Богородице, попут манастира Блишкова, недалеко одавде. Велика заступница, велика молитвеница пред самим Богом. Нека би Бог све нас Њеним молитвама благословио, укријепио, да са Господом заједно уђемо у радост Његовог рождества“, поручио је јереј Милосав Јовановић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe