Гради се храм у част Светог Стефана Пиперског и Жупског

У мјесту Губељ у Жупи Никшићкој почела је да се гради црква, која ће бити посвећена Светом Стефану Пиперском и Жупском.

Гради се храм у част Светог Стефана Пиперског и Жупског

То је прва светиња у нашој Православној Цркви, подигнута у спомен овом нашем светитељу и подвижнику Божјем, који је био савременик Светог Василија Острошког и монах Морачког манастира, а касније ктитор манастира Ћелије Пиперске, гдје и почивају његове чесне мошти.

"У засеоку Губељ, жупског села Кута, налази се кућиште гдје се родио Свети Стефан. Житељи овог мјеста и читаве Жупе Никшићке су, благословом нашег Владике Јоаникија, а трудомЦрквеног одбора, одлучили да, управо, овдје градимо цркву Светом Стефану Пиперском и Жупском. Наша жеља је да подизањем храма буде још већи благослов на Жупи и читавом никшићком крају, јер је ово прва црква посвећена овом нашем великом светитељу и подвижнику Божјем“.

Гради се храм у част Светог Стефана Пиперског и Жупског

"Имао је и раније народжељу и намјеру да се изгради светиња у част Светог Стефана, али, Бог је дао овом нараштају да почне са градњом светиње“, каже протојереј Василије Брборић, надлежни парох.

Плац од око 350 квадрата, гдје ће се храм градити и приступни пут, Цркви је приложио блаженог спомена мјештанин Милоња Бечановић, а захваљујући новчаној помоћи Митрополије црногорско-приморске у Губељу јеоткупљена парцела од око 2,5 хиљаде квадрата земљишта.

"Мјештани се лијепо одазивају. Црквени одбор је прикупио до сада око десет хиљада евра прилога. Одредили су да свако домаћинство за годину дана да по педесет евра и сатим прикупљеним средствима црква ће,ако Бог да,моћи да се покрије“, рекао је о. Василије, напомињући да ће освећење темеља бити, највјероватније, на прољеће.

Гради се храм у част Светог Стефана Пиперског и Жупског

У близини цркве налази се извор за који мјештани кажу да је Светог Стефана Пиперског, те да је његова вода љековита. Он никад не пресушује и ниво воде у њему увијек је једнак без обзира на временске прилике, прича Иван Зечевић, предсједник Црквеног одбора Жупе Никшићке.

"Организацију око подизања цркве почели смо, прије двије године, са формирањем Црквеног одбора, чији рад је благословио Владика Јоаникије. Тада смо урадили читав низ пројеката, као што је постављање крсних обиљежја на више локација у Жупи и обнављање Светосавских академија. Тада се и јавила идеја о подизању цркве Светог Стефана Пиперског, анајзаслужнији за то је о. Василије, наш парох.“

Гради се храм у част Светог Стефана Пиперског и Жупског

"Финансирамо се самостално, од прилога од људи добре воље, који желе да учествују и помогну изградњу ове цркве. Обезбиједили смо, за сада, средства за градњу темеља, а остало ћемо наставити даље полако да прикупљамо, тако да се надамо, с Божјом помоћи, да ћемо успјети у нашем науму и подићи цркву Светом Стефану Пиперском“, казао је Иван Зечевић.

Спомен и поштовање Светог Стефана увијек је било живо присутно у народу овог краја, поготово у Губељу гдје је била светитељева родна кућа и гдје су се дешавала бројна јављања Светог Стефана.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe