Укључимо се у акцију и помогнимо поправку пута према манастиру Сомина

У току је акција поправке пута ка манастиру Преображења Господњег на планини Сомини, који је метох манастира Косијерево. Макадамски пут који води ка овој светињи, у дужини од 10-ак километара, у потпуности је пропао и скоро да је немогуће доћи малим аутом.

Укључимо се у акцију и помогнимо поправку пута према манастиру Сомина

Временске неприлике су учиниле своје тако да пијеска готово да нема, а оштри камени врхови изронили су на површину пута. Овим ријечима, укратко описује монахиња Синклитикија дионицу пута, који од школе испод Сомине води ка манастиру, смјештеном на око 1600 метара надморске висине.

Додаје да је све теже ићи овим путем и напомиње да им се дешава да, возећи на овој дионици, морају да замијене чак двије аутомобилске гуме.

Зато су, уз помоћ људи добре воље, организовали акцију, која је почела 1. августа и у којој је учествовао већи број мјештана Бањана, Рудина и Голије. Њима  сестринство благодари на великом труду и љубави са којом су учествовали у овој веома захтјевној акцији.

„Првог дана су урађена два најкритичнија успона, одмах испод манастира. Због неприступачног терена и немогућности да се обезбиједе потребне машине људи су ручно, мацама разбијали оштро камење. Потом се постављала мрежа, наносио малтер, који је, такође, ручно мијешан. Није било једноставно организовати ову акцију због изузетно тешких услова. Због суше нема доступне воде, ни у изворима. Нема ни струје, све се ради ручно и мијешалицама. Помоћ, коју смо прикупили није било лако дотјерати. Мјештани су, ко је био у могућности, довезли мијешалице, агрегат, ручна колица. Утрошено је око 120 врећа цемента и 10 арматурних мрежа, што је скупљено, захваљујући људима добре воље, који су се одазвали позиву за учешће у акцији поправке овог пута“, напомиње монахиња Синклитикија.
Одмах након празника Светог Илије, радови су настављени.

„Не може се претпоставити до када би могли бити завршени радови, управо због  тешких услова. Уз помоћ Божју и благовјерног народа, поправка пута може трајати и следеће године, јер је потребно да се стекну услови за даљи рад. Позивамо људе добре воље и племенитих намјера из Бањана, Рудина, Голије, Никшића да свако, ко жели да пружи помоћ, било радом или у материјалу, да нам се обрати на бројеве телефона манастира Косијерево или Сомина“.

„За наставак радова потребно је обезбједити: арматурне мреже, цемент, ручна колица, цријева, мијешалице, агрегат. Од велике помоћи била би и цијестијерна са водом, јер смо велику муку мучили с водом првог дана; вода се брзо утроши, а без воде ништа не може да се ради. Такође би нам од велике помоћи било, ако би неко могао, да учествује са машином како би се камење стукло, поравнало, рашчистило. Сам процес би брже ишао, људи не би морали ручно, мацама да туку камење. Морам да поновим, још једном, да је, заиста, велика њихова љубав када су радили тог првог дана, по „највећем“ сунцу, а није било ни воде да се попије“, казује монахиња Синклитикија.      

Приближава се празник Преображења Господњег, који је слава манастира Сомина, што је један од повода за акцију поправке пута. Вјерни народ жели да дође и учествује у молитвеном сабрању и прослави славе, а да би их угостили, напомиње наша саговорница, мора да се поради на поправци пута.

Пут ће сестринству манастира Сомина, који је током зимских мјесеци, најчешће одсијечен од свијета, бити потребан и за дане кад прође манастирска слава.

Придружујемо се њиховом позиву за учешће у овој акцији уз поруку да своју љубав према ближњем, или ономе ко је у невољи, треба да покажемо на дјелима, не само ријечима.

„Све што радимо радимо Бога ради и свих нас ради. Пут желимо да поправимо и ради оних људи који би хтјели да дођу у наш манастир, да им олакшамо долазак. Свима да пожелимо добродошлицу и ван рада на путу, да захвалимо онима који су помогли и изишли нам у сусрет радом и набавком материјала, како онима који су помогли, тако и онима који нијесу. Да Бог да прилику да се сви поправимо“.
„Сви сте добродошли на славу, да заједно прославимо Преображење, да се заједно помолимо Богу и осјетимо преображење у својим душама на овој нашој светој гори атонској“, поручује сестринство манастира Сомина.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe