Велика Госпојина молитвено прослављена у Никшићу

На  празник Успења Пресвете Богородице, у сриједу 28. августа 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу одслужена је света Литургија.

Велика Госпојина молитвено прослављена у Никшићу

Началствовао је протојереј Данило Зиројевић, уз саслужење протојереја-ставрофора Марка Ђурковића, свештеника у пензији, јереја Николе Маројевића и ђакона Константина Дојића.

Након прочитаног Јеванђеља вјернима се пригодном бесједом обратио јереј др Никола Маројевић, који је казао да Црква Божја данас прославља Успење Најсветије од свих Светих – Мајке Божије, Оне, која је, уснувши земаљским сном, остала жива својом душом, узносећи се до престола Божијег.

Она се, додао је о. Никола, моли пред престолом Свога Сина за цијели људски род. Пресвета Богодорица је престо благодати Божије, у Њу се уселио Бог, у Њеној утроби је био као на престолу своје славе, зато је, истакао је свештеник Маројевић, називамо Живоносни Источник, Мајком свих мајки, Мајком живота.

„Црква нас учи да у дан уснућа Богомајке не треба да тугујемо, него да се радујемо. Истински. Зато што се њеним Успењем за утјеху људима пројавила нарочита сила Господња, која је побједом над смрћу уништила њен жалац и отворила пут за све следбенике благословеног живота“.

„Пресвета Богородица је у свом земаљском животу претрпјела многа страдања. И губитак Сина, али Успењем започиње Њено величање и прослављање. На Њеном гробу смрт добија ново значење, некада казна за гријех, сада постаје свједок врлине, награда за подвиг, усврховљење живота“, бесједио је јереј Никола Маројевић.

Бројни вјерници, који су постили Богородичин пост, приступили су Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe