Отац Бојан Радуновић: Ближи се двадесет друга годишњица а бол и патња у Мурину и даље опомињу

У ове априлске дане 1999. године трајала је седамдесетосмодневна агресија НАТО снага на нашу земљу Савезну Републику Југославију.

Отац Бојан Радуновић: Ближи се двадесет друга годишњица а бол и патња у Мурину и даље опомињу

Поводом двадесет друге годишњице, на Васкршњи понедјељак 3. маја 2021. године Светом архијерејском литургијом, којом ће началствовати Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије администратор Митрополије Црногорско-приморске, у цркви у изградњи посвећеној Светој Петки у Мурину и поменом код спомен чесме на тргу НАТО жртава биће обиљежена годишњица једног од најкрвавијих датума у новијој историји Црне Горе, када је бомбардовањем Мурина страдало троје дјеце и троје одраслих током агресије назване ,,Милосрдни анђео“.

Отац Бојан Радуновић надлежни парох казао је за Радио-Светигору да ће се ове године помен обавити у измијењеним околностима због вируса корона, уз поштовање епидемиолошких мјера.

,,Због поштовања канона Цркве, с обзиром да 30. април пада на Велики петак, годишњица страдања шесторо цивила у Мурину биће обиљежена на Велики понедјељак што је велика утјеха за породице пострадалих да се на Васкрс помиње њихово име у нади да ће мурински мученици васкрснути кад за то дође час Господњи“- каже отац Бојан и подсјећа да је наш народ навикао на страдања и да ће се страдала дјеца и мученици мурински придружити мученицима из ових крајева пивским, величким и горњеполимским.

,,По благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија када буде завршена градња и почело фрескописање цркве Свете Петке у Мурину биће живописана и фреска Муринских новомученика. Црква својим сјећањем покушава да пружи утјеху од Господа породицама жртава у Мурину коју се мало ко потрудио да им пружи у последње двадесет двије године“- каже отац Бојан.

Кажу да је циљ НАТО агресора тог 30. априла био мост на Лиму, а у том ,,циљу“ животе је изгубило троје дјеце Јулија Брудар (10), Оливера Максимовић (11), Мирослав Кнежевић (14 година) и троје одраслих Вукић Вулетић (46), Милка Кочановић (69) и Манојло Коматина (72).
Вјечан им спомен и Царство небеско.

Подсјећамо да је у нападу на СРЈ који је извршен без одобрења Савјета безбједности УН, што је био преседан, у Црној Гори је страдало 10 особа, међу којима и троје дјеце. Укупни крвави епилог НАТО бомбардовања СРЈ био је око 2 500 угашених живота цивила. Првог дана напада пала је и прва жртва агресије, деветнаестогодишњи војник, погинуо је на ратној стражи у кругу касарне „Милован Шарановић” у Даниловграду. У нападима који су услиједили 6. априла НАТО је бацио бомбе на аеродром у Голубовцима. 28. априла НАТО је извршио највећи удар на Црну Гору од почетка агресије на Југославију. На околину Подгорице, Даниловграда и Сутормана, пало је око 40 пројектила. Највише на аеродром Голубовци, док је подручје Зете засуто касетним бомбама. А мост у Мурину и даље стоји и опомиње као и натпис Трг НАТО жртава.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe