Вјерницима на Васкрс није дозвољено ни свијеће да запале

На најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа Исуса Христа, 19. априла 2020. у храму Светог Јована Крститеља у Плужинама служена је света Литургија. Први пут у историји овог храма света Васкршња Литургија служена је без присуства вјерног народа, по благослову Цркве, а по препоруци надлежних органа у циљу сузбијања пандемије корона вируса.

Вјерницима на Васкрс није дозвољено ни свијеће да запале

Након Литургије вјерницима полиција није дозволила да уђу у храм, како би, поштујући правила физичке дистанце, макар, запалили свијеће, већ су их, демонстрирањем силе, удаљили од плужинског Саборног храма.

Осим што је Васкршњу Литургију служио без присуства вјерника, надлежни парох, о. Мирослав Михаиловић, доживио је још једну непријатност због привођења у Управу полиције у Никшићу, гдје је давао изјаву због наводног позивања вјерника на Литургију за Васкрс.  

Његово обраћање вјерницима Плужина, преко разгласа, дан раније, на Велику суботу, 18. априла, које је неки „савјесни“ грађанин снимио телефоном, доспјело је до недобронамјерних медија, а потом је злоупотребљено у циљу оптуживања свештенства СПЦ у Црној Гори да не поштују препоруке надлежних органа у вези са вјерским окупљањима. На снимку се чује да је парох позвао вјернике да на Васкрс дођу да прислуже свијеће уз обавезно држање социјалне дистанце, након Литургије, која почиње у 7, а завршава се у 8 часова и 30 минута.

На највећи и најрадоснији хришћански празник, умјесто да буде са својом породицом, плужински парох о. Мирослав Михаиловић је у Управи полиције у Никшићу, на саслушању задржан пет и по сати.   

Ових дана примјетно је појачано присуство полиције код храмова и манастира Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, која без налога врши притисак на свештенство, монаштво и вјерни народ, иако се од стране вјерника и свештенослужитеља не крши ниједан пропис.

Поставља се логичко и етичко питање зашто православним вјерницима у Црној Гори није дозвољено уђу у храм да би барем прислужили свијеће, а за то вријеме отворени су маркети, апотеке, пет шопови...

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe