Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

На трибини Удружења књижевника Црне Горе ,,Свободијада", која се одржава у Никшићу у Друштву црногорско-руског пријатељства ,,Свети Георгије", у понедјељак, 18. септембра 2017, промовисана је Антологија Марко Миљанов.

Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

У име Удружења књижевника Црне Горе, који је издавач Антологије, обратио се књижевник Новица Ђурић, предсједник, говорећи о активностима Удружења у протеклој години.

„УКЦГ је у овој години покренуло, поново, излажење часописа „Стварање“ на шта смо нарочито поносни, јер је дуго година та вриједна књига у коју су се уписали сви великани српског стваралаштва у Црној Гори и они који су, после, разумели како нијесу то што јесу, и вјерујемо да ће „Стварање“, убудуће, редовније излазити, те да ће уредница Милица Бакрач истрајати у том не малом подухвату“, рекао је Ђурић.

Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

УКЦГ овом антологијом, додао је Ђурић, жели да поврати сјећање на писце, који су из неког разлога заборављени у српском стваралаштву „у овој и оваквој расцјепљеној Црној Гори“. Ђурић сматра да су УКЦГ, часопис „Стварање“, Антологија, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и часопис „Ћирилко“ „прави темељи како и на који начин да се одбрани ћирилично писмо и српски језик у Црној Гори“.

Приређивач Антологије Милица Бакрач је навела да је антологија, по књижевним судовима књига коју чини избор најбољих и најљепших књижевних текстова, а Антологијом Марко Миљанов УКЦГ се потрудило да дио „нашег најбољег, најморалнијег, најузвишенијег и награђеног стварања, насталог у последњих четрдесет година обједини у једној књизи“.

Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

„Поштујући војводин наук, овом наградом смо награђивали најчеститије стихове, прозне записе и драме. Надам се да ће тако бити и у будуће. Књига у којој је заступљено дјело тридесетак писаца из Црне Горе и региона, јесте дар првенствено добитницима награде и свим члановима УКЦГ, а самим тим и читавој академској јавности, сигурни смо да ће ова књига бити занимљива и корисна свим слободомислећим грађанима Црне Горе, али и академској јавности Србије, окружења и дијаспоре“, рекла је Милица Бакрач.

Она је захвалила породицама преминулих писаца, добитника Награде Марко Миљанов, на коректној и људској сарадњи у току рада на антологији, изразивши наду да ће ова књига представљати значајно уздарје и драг спомен породицама: Вукмана Оташевића, Момира Војводића, Миодрага Мија Ћупића, Миодрага Вуковића Бркице, Миодрага Миша Трипковића и Сава Лекића…

Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

„Нека ова књига буде на радост писцима, који и даље морално и прегалачки раде на стварању и оплемењивању љепоте савремене књижевности: Жарку Ђуровићу, Живку Ђурковићу, Момиру С. Миловићу, Матији Бећковићу, Ранку Јововићу, Рајку Петровом Ногу, Веселину Ракчевићу, Илији Лакушићу, Тодору Живаљевићу Величком, Перивоју Поповићу, Чедомиру Вукићевићу, Будимиру Дубаку, Ивану Комарици, Драгану Копривици, Милици Краљ, Милутину Мићовићу, Бећиру Вуковићу, Драгану Лакићевићу, Ђорђу Сладоју, Радомиру Уљаревићу, Миодрагу Раичевићу, Новици Ђурићу, Слободану Чуровићу, Андрији Радуловићу, Драгану Бојовићу и Милици Бакрач“, казала је Бакрач.

Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

У овој антологији писци Илија Лакушић и Радомир Уљаревић добитници су Награде Удружења књижевника Црне Горе, која је претходила Награди Марко Миљанов. Поменута награда је додјељивана за најбољу књигу године, тако да су Лакушић и Уљаревић, напоменула је Бакрач, својим дјелом потврдили да заслужују мјесто у овој књизи.

На трибини „Свободијада“ избором из свог стваралаштва представили су се писци: Драган Копривица, Тодор Живаљевић Велички, Милица Бакрач и Перивоје Поповић, који је и аутор поговора промовисане антологије. Одломке из дјела преминулих писаца читао је Спасоје Томић.

Антологија Марко Миљанов представљена у Никшићу

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva