У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

30. Септембар 2017.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, на празник Свете мученице Вере, Наде и Љубави и мати им Софије, у суботу 30. септембра 2017. године, у манастиру Добриловина, одржан је дјечји Сабор, четврти по реду.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Епископ Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва милешевске и будимљанско-никшићке Епархије: протојереј Дарко Пејић, јереји Иван Радовић, Александар Крговић, Данило Дамјановић, јеромонах Зосима из манастира Светог архангела Михаила у Ђурђевића Тари и јерођакон Сава, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

У молитвеном сабрању учествовао је вјерни народ овог краја, дјеца учесници Сабора из Бијелог Поља, Мојковца, Жабљака, сестре манастира Шудикова и Подмалинско.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

Радост дјечјег Сабора, и ове године, је употпуњена чином крштења. Обављено је саборно крштење у којем је Цркви Христовој прибројано шест нових чланова.

Након светог богослужења, у манастирској порти, је одржан дјечји Сабор, четврти по реду који се, благословом Владике Јоаникија, одржава у манастиру Подмалинско, прве суботе по Крстовдану. Окупљену дјецу, њихове родитеље, свештенике, вјероучитеље благословио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије, захваливши мати Макрини, настојатељици манастира Добриловина и свима који су уложили труд и љубав да се организује дјечији Сабор.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

По ријечима Преосвећеног Епископа данас за ову дјецу нема љепшег догађаја, нити значајнијег мјеста од древног и знаменитог манастир Светог Ђорђа великомученика, који је заштитник ове свете обитељи, да се, овдје, надахну светом службом, љепотом овог светог храма и данашњег дјечјег сабора.

„Дјечји сабор је нешто најозбиљније и најљепше, јер кад дјеца долазе у храм Божји, кад се својом дјетињом душом отворе и својим дјетињим осјећањем доживе љепоту и славу дома Божјег, то је много дубљи осјећај него што ми одрасли можемо да осјетимо и схватимо, јер смо заборавили кад смо били дјеца“.

„Нема ничег значајнијег од васпитања дјеце, то је нешто најсветије и најзначајније. Љубав која се дјеци даје од стране родитеља, ближњих, учитеља она, заиста, пропасти неће, она ће да процвјета у њиховим душама и да донесе добар плод. А када одрасту, ако су лијепо васпитани, од њих породица и заједница, шира и ужа, држава и Црква може очекивати само добро“, казао је Владика, наглашавајући да данас у нашем друштву има много проблема, јер родитељи, сматра он, нијесу посветили дужну пажњу дјеци, нијесу их васпитали, често нијесу ни знали да их васпитају, иако је велики број факултетских диплома.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

„Раније, када нијесмо имали толико диплома, родитељи су, ипак, знали да васпитају дјецу да буду честити, добри, поштени и вриједни, да их упуте на школе и у живот. Данас родитељи, врло често, инжењери, љекари, професори, људи угледни запоставе своју породицу, запоставе дјецу и тиме произведу проблеме, па све оно што раде не вреди им ништа. Тамо гдје је добра породица, честита, сложна и разумна, гдје су лијепи односи, то је највеће богатство. Тамо гдје се дјеца рађају и васпитавају, то је највеће богатство, веће од кула и градова, сребра и злата, бијесних аута“, рекао је Његово Преосвештенство.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

Он је оцијенио да родитељи, данас, најчешће толеришу дјеци нерад, лијеност, лагодан и површан живот. Од таквог дјетета и такве омладине не може ништа добро бити, осим проблема, главобоље и муке, поучио је сабране Епископ Јоаникије, указујући и на проблем, који у друштву ствара дрога.

„То је пропаст, тој породици тешко да ико више може помоћи, само Господ Бог. Ово су, нажалост, врло чести случајеви. Данас је честита, благословена, многодјетна породица постала рјеткост, а ми старији памтимо да је то, раније, било уобичајено“.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор

„Зато је овај Сабор овдје толико значајан. Нека Бог благослови дјецу и родитеље, све који су данас примили свето крштење. Овај дјечји Сабор нам је лијепо кренуо, добили смо подршку од породица и од других мјеста. Они који нијесу крштени да се припреме, дјеца и омладина која долазе овдје, која су из ове околине, а нијесу крштена, нека се лијепо припреме за следећу годину, да приме Свету Тајну крштења. Нека буде на здравље и на радост“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

У програму дјечјег Сабора, пригодним пјесмама, рецитацијама и ликовним радовима, учествовала су дјеца са вјеронауке и црквени хорови из Бијелог Поља, Жабљака и Мојковца.

У манастиру Добриловина одржан дјечји Сабор
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me