Четрдесетодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић)

24. Септембар 2017.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у суботу, 23. септембра 2017, четредестодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић), сестри манастира Богородице Тројеручице у Дробњацима под Авалом.

Четрдесетодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић)

Владика је претходно присуствовао Литургији, која је, на празник Светих мученица Минодора, Митродора и Нимфодора, служена у манастиру Богородице Тројеручице под Авалом.

Преосвећеном Епископу, у служењу четрдесетодневног помена новопрестављеној слушкињи Божјој монахињи Ефросинији, саслуживао је јерођакон Сава Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Четрдесетодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић)

Члановима породице, пријатељима, родбини и сестринству манастира Богородице Тројеручице, архипастирским словом обратио се Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Он је подсјетио да је монахињу Ефросинију упознао у првим данима његове свештеничке службе као сестру Босу, тада предсједницу Кола српских сестара у Херцег Новом, дивну хришћанку и просвијетљену душу, која је, иако лошег здравља, имала вјеру и била предана Богу, служби Богу и сиротињи.

Четрдесетодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић)

„Ведрог и живахног духа, била је спремна да исприча интересантне приче из живота, из историје своје породице, свог омиљеног пивског племена, породице Кулић, из оних времена када је комунизам потискивао вјеру до границе гоњења Цркве. Све је то она сабирала и памтила оно што је драгоцјено за људско искуство. Помагала је манастире, уносила ведрину у сваки сусрет, била велики пријатељ са нашим Високопреосвећеним Митрополитом Амфилохијем, са још неколико архијереја, са пуно свештеника, а наше виђање наставило се и на Цетињу, јер је, мајчински, често, доносила помоћ Цетињској богословији“, казао је Владика.
Додао је да га је, нарочито, обрадовала њена одлука да прими монашки постриг, да своју старачку душу окријепи благодаћу монашког чина и припреми се за одлазак, по примјеру највећих из нашег народа.

Четрдесетодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић)

„Тако је наша сестра Боса жељела да се замонаши и да добије монашко име Јевросима, како су је, од милоште звали калуђери. Замонашила се у Пивском манастиру док је била крепка старица. Године су, полако, стизале и болести због чега је морала бити ближе љекарима, али, она је показала своју љубав према манастиру Пиви, тој светињи коју је увијек носила у срцу. Последње године је, хвала Богу, по примјеру највећих из нашег рода, поживјела монашки, у смирењу и молитви, припремајући се за одлазак, молећи се, истовремено, за све цркве, за ову свету обитељ, која се оснива, за своју породицу, за све њене миле и драге. Припремила се лијепо, поживјела пун људски вијек као мајка, сестра, срећна и нарочито се обогатила милосрђем, љубављу, честитошћу, а све су то дарови наше свете вјере православне. Христа Господа имала је у својој души, у свом срцу и зато је увијек ишла правим путем“, рекао је Владика Јоаникије.

Четрдесетодневни помен монахињи Ефросинији (Петковић)

Нека Господ монахињи Ефросинији дарује рајско насеље и настани је у Свом животворном наручју, у наручју Аврама, Исака и Јакова, нека јој дарује опроштај грехова, блаженство и мир у Царству Небеском.

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me