Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

6. Октобар 2017.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, у петак 6. октобра 2017, са свештенством Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Јовану Крститељу у мјесту Затон код Бијелог Поља.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

Молитвеном сабрању присуствовао је бројни вјерни народ, коме се, честитајући празник Зачећа Светог Јована Крститеља, пригодном бесједом обратио Преосвећени Епископ Јоаникије.

Владика је казао да је Свети Јован Крститељ рођен од светих и правдених родитеља, који задуго нијесу имали порода. Свети Захарија и праведна Јелисавета молили су се усрдно Богу, па, иако су ушли у поодмакле године, Бог их је услишио и даровао им пород.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

„Свети Јован Крститељ рођен је на природан начин, али се, ипак, види посебно дејство, посебна благодат и милост Божја на њему и на његовим родитељима, нарочито, зато што је он Духом Светим био испуњен још од утробе мајке своје. Међутим, није сва тајна у томе што је, на тако чудесан начин, рођено једно мушко дијете у историји рода људског, него је рођење Светог Јована Крститеља, сав његов живот, све што је говорио и чинио било у славу Онога Који је дошао после њега, Који је рођен, заиста, на натприродни начин, дејством Духа Светог, као што читамо у Символу вјере“, рекао је Његово Преосвештенство.

Свети Јован Крститељ је, како се говори, био старији од Христа, отприлике, шест мјесеци, али, не зовемо га Претечом само због тога, него што је он, нагласио је Владика Јоаникије, проповједао Јеванђеље прије него што је Христос Господ изашао на проповјед.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

„Проповиједао је Јеванђеље народу Божјем ријечима: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско, а Царство Небеско није нешто апстрактно, није нешто немушто, него Царство Небеско долази у личности Господа Исуса Христа, оно се успоставља кроз Њега у овом свијету. Зато је проповијед Јованова била, заправо, проповијед о доласку Христовом. Говорио је и: Нијесам достојан одријешити веза на обући Његовој. Ја вас крштавам водом, а Он ће вас крстити Духом Светим. Наглашавао је Свети Јован Крститељ ко долази и какво ће бити Његово дјело“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије, додајући да су многи мислили, пошто су постојала стара пророштва о Христу и Његовом рођењу, да Свети Јован није Христос, а он је говорио: Ја сам глас вапијућег у пустињи, глас Онога Који долази, тако се смиравао пред Господом и пред народом.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

„Његова ријеч је била засољена благодаћу Пресветог Духа и силом Божје истине. Његова ријеч обратила је многе окорјеле савјести и привела Господу. И тада је народ био застранио, као што увијек народ зна да застрани, па када је Свети Јован видио да поједини долазе да се крштавају, али без праве вјере, он им је говорио да су породи аспидини, змијски породи. Човјек који не зна да се каје скупља у себе отров гријеха, а то је најопаснији отров, опаснији и од змијског, јер разара биће и душу човјекову, лице човјеково нагрђује и у овом и у оном свијету“.

„Тако је Свети Јован Крститељ, који је по Божјем промислу дошао у овај свијет, испуњен Духа Светог, проповиједао Христа. Он својим рођењем, на неки начин, најављује Христово рођење,и својим животом Христов живот, зато га је Господ удостојио да он сам, по Божјем промислу, крсти Господа Христа на ријеци Јордану“, бесједио је Владика, наглашавајући да се разликовало Јованово и Христово крштење.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

„Свети Јован, када је угледао Христа Који долази као један од обичних људи да прими крштење покајања, да устроји нама крштење као бању поновног рођења и обновљења наше природе, исцјељења душе и тијела и залог вјечног живота, Свети Јован Крститељ му говори: Нијесам ја достојан тебе да крстим, него ти да крстиш мене, а Господ Христос му одговара само: Остави сада то, јер нам тако треба испунити сваку правду“.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља

„Господ Исус Христос дошао је у овај свијет, сам Бог Творац неба и земље, са смирењем, као један од нас, и као последњи, али, заправо, Онај последњи Који бива први, Који је и први и последњи, Алфа и Омега, кроз Његову љубав, кроз Његово смирење, кроз Његову милост, кроз Његово искупитељно дјело. Живот Светог Јована Крститеља у свему нас уводи у тајну Христовог живота и тајну Христовог дјела спасења. Зато славимо и његово зачеће, и рођење, и сабор Светог Јована Крститеља, и још неколико спомена Светог Јована Крститеља које имамо у календару у току године, јер је сам његов живот био у славу Божју, био у знаку крста и распећа, на крају је и главу своју положио за правду и истину Божју“, закључио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Храмовна слава цркве у Затону прослављена је свенародном празничном литијом и ломљењем славског колача. Заједничарење у славу Божју и у част Светог Јована Крститеља настављено је уз трпезу братске љубави.

Молитвено прослављен празник Зачећа Светог Јована Крститеља
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me