Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

На Сабор Светог архангела Михаила и осталих бестјелесних сила – Аранђеловдан, у уторак 21. новембра 2017, Света Архијерејска Литургија служена је у манастиру Ђурђеви Ступови и прослављена крсна слава Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија.

Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

Саслуживало више свештеника и монаха Епархије уз молитвено учешће бројног вјерног народа.
Епископ Јоаникије је у чин јерођакона рукоположио монаха Пајсија.

Његово Преосвештенство је, бесједећи о данашњем великом празнику, казао да небеске силе, непрестано, славе Пресвету и живоносну Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, Бога живога Творца неба и земље, прослављају Његову творачку моћ, силу и славу.

Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

„Небо одјекује хвалом коју Богу приносе, непрестано, анђели, они силазе и на земљу, творећи вољу Божју, да са нама заједно прослављају Бога живога, да нас узведу ка Небу и да милост Божју низведу са Неба на земљу. Таква је служба Светих анђела и на небу и на земљи“.
„Као што је сам Господ Исус Христос, Син Божји, вјечни Логос Божји сишао са Неба, оваплотио се од Пресвете Дјеве Богородице, не напуштајући Небо, нити Престо Божји, сишао међу нас и показао нам примјер служења и вјере, самог себе нам даровао за живот свијета, тако и анђели Божји, по примјеру Христовом, а творећи вољу Божју, по заповјести Божјој, долазе и сваког од нас вјерујућих, крштених људи, упућују и подстичу на добро, стављају благу мисао у срце наше да бисмо ишли путем Божјим, да бисмо прослављали Бога својим дјелима, ширећи љубав међу нама и молећи се једни за друге“, казао је Владика Јоаникије.

Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

Мирис молитава анђелских за овај свијет, додао је Његово Преосвештенство, силази, често, овдје на земљу, ми га дишемо и он нас оживотворава. Кад се Богу молимо искрено и од срца са нама су анђели Божји, који нас укрепљују на молитву и дају нам снаге да служимо Богу.
„Кад желимо да учинимо неко добро дјело треба да се помолимо Богу и својој Крсној слави, Пресветој Богородици, анђелима Божјим, светитељима да нам буду на помоћи и ако је наша жеља, заиста, богоугодна онда ћемо имати помоћ и од Неба и од земље, од Бога и од анђела Божјих, од све Цркве Божје“, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је новорукоположеном јерођакону Пајсију пожелио да му Господ буде у помоћи, да га укријепи благодаћу Пресветог Духа и упути на пут Христов да узме крст свој и иде за Христом, служећи Његовој светој Цркви са смирењем, побожношћу и истрајношћу.

„Наш нови монах Пајсије, који се лијепо школовао и научио богословске науке, али се лијепо и Богу молио и трудио, у свему се показао као примјеран до сада, иако је млад, тек стасао, али дивне знаке Божје милости видимо на њему и данас смо се удостојили да добијемо новог ђакона, устројавањем Божје милости и благодати“.

„Многи су овим путем кретали, али поједини, немајући истрајности и довољно чврстине не могу да издрже до краја, зато нам треба смирење, покајање, истрајност и непрестана молитва да бисмо ишли овим светим путем, нарочито свештенослужитељи, а и сви православни хришћани“, закључио је Владика.

Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

Он је бројним свечарима, чији су славски колачи освештани и преломљени, као и свом сабраном народу, честитао Аранђеловдан.

„Нека ова слава, Сабор Светог арханђела Михаила и осталих небеских сила бестјелесних, свима вама буду на помоћи и онима који славе; велики је број у Васојевићима који славе овај дан као своје Крсно име, нека свима буде на помоћи. Нека ова слава донесе мир и радост у све домове, нека вас укријепи у вјери, нади и љубави, нека се та љубав прошири од ваших домова и породица до ваших кумова, пријатеља, комшија и дај Боже да сви допринесемо да се у овом свијету шири Божја љубав, спасоносна“, поручио је Епископ Јоаникије.

Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

Након Литургије приређена је славска трпеза поводом крсне славе Преосвећеног владике Јоаникија. Слави су присуствовали свештеници, монаси, вјерни народ и многобројни гости наше Епархије.

Празник Светог архистратига Михаила у Ђурђевим Ступовима

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png