Братство православне омладине из Никшића посјетило светиње на Косову и Метохији

Поводом ктиторске славе манастира Пећка патријаршија, 20-ак чланова Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића посјетило је на празник Светог Арсенија Сремца, 10.новембра 2014.године, наше светиње на Косову и Метохији.

Они су са свештеником Миодрагом Тодоровићем, старјешином никшићког Саборног храма учествовали у молитвеном сабрању, којим је, у Светој Архијерејској Литургији у Пећкој патријаршији на дан празника, началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

"Преосвећени Епископ Јоаникије је како нас, тако и сав присутни народ укријепио ријечима архипастирске бесједе, говорећи, поред осталог, и о Пећкој патријаршији која чува најдубље памћење и предање цијелог српског народа. Утврдиле су нас, нарочито, оне његове ријечи да сваки православни Србин, гдје год он живио, Пећку патријаршију осјећа као своје рођено огњиште, и не само Патријаршију него и Дечане, Грачаницу, Љевишку, све наше светиње на Косову и Метохији, српски народ доживљава као свету земљу коју му нико не може одузети“, каже Лука Цицмил, предсједник Братства православне омладине Светог Василија Острошког.

Братство православне омладине из Никшића посјетило светиње на Косову и Метохији

Након трпезе братске љубави, а на позив архимандрита Сава Јањића, игумана манастира Високи Дечани, посјетили су и манастир Високе Дечане.

"Наравно да су људи изненађени и одушевљени љепотом и грандиозношћу славних Дечана, како они који су први пут овдје, а тако и ми, који смо више пута боравили под његовим светим сводовима и с љубављу се, увијек, враћамо. Задивљује манастирски живот који се одвија у Дечанима. Урађено је много и око манастирске порте, ради се непрестано, обнавља, манастир јача у економском погледу“.

"У разговору са нашим људима сазнали смо да је захваљујући помоћи Манастира обновљено 37 српских кућа на том подручју, али су се, нажалост, вратиле свега три-четири породице. Кажу да је тешко, али да има основа за нови почетак“, рекао је Лука Цицмил.

Он је, у име Братства, најавио културно-умјетничко вече, који ће се 26.новембра одржати у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшић, а биће посвећено сјећању на почетак Првог свјетског рата. Осим хора Светог новомученика Станка, у програму ће учествовати чланови Братства. Поводом овог великог догађаја из историје нашег народа они припремају и изводе цјелокупан програм: казивање стихова Гаврила Принципа, глумачко извођење одломака из Принциповог живота, музички дио, фолклор...

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva