Обиљежен свјетски дан поезије

У Никшићу је у уторак, 20. марта 2018, одржана трибина „Свободијада“, коју организује Удружења књижевника Црне Горе, а била је посвећена Свјетском дану поезије.

Обиљежен свјетски дан поезије

Публику је пригодним словом поздравила уредница трибине, пјесникиња Милица Бакрач, која је напоменула да је УНЕСКО 1999. године именовао 21. март за Свјетски дан поезије и тај дан се обиљежава у многим градовима, на сличан начин.

„Постоје, међутим, многи датуми, важни за наш народ, значајнији од 21. марта, које смо обиљежили, и као УКЦГ, и као Књижевно друштво ,,Његош", и као Друштво „Свети Ђорђе“. За мене лично, један од најзначајнијих датума у нашој култури и духовности, јесте 13. новембар, дан када се родио Петар II Петровић Његош, Ловћенски Тајновидац, пјесник ,,Вијенца" и ,,Луче". Пјесник који би морао да нам буде искра, и за чије Слово и Ријеч морамо добро да се придржимо, ако мислимо да опстанемо као народ“, казала је Бакрач.

Навела је да Друштво црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у чијим просторијама се одвија програм трибине „Свободијада“, однедавно носи ново име - Словенски културни центар, на чијем челу је књижевник Милутин Мићовић.

„Један од разлога за наше ново име јесте потреба и неопходност, да сва наша будућа пријатељства и активности не буду само црногорско-руска, односно, српска, већ много шира, свесловенска. Ово мјесто ће у будућности окупљати све истомислеће људе, професоре, писце, философе, историчаре, уопште, умјетнике, усмјерене ка словенској духовности, мисији, српском језику и свим словенским језицима и културама“, навела је Милица Бакрач и додала:

„Осим Удружења књижевника Црне Горе, у просторијама Словенског културног центра, пратићемо и садржаје у организацији: Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, Епархије будимљанско-нишкићке, односно, Црквене општине Никшић и Словенског културног центра. Наша врата су отворена свим институцијама и појединцима, који његују идентичне идеје. На челу Словенског културног центра биће пјесник Милутин Мићовић. Дакле, наша заједничка идеја јесте: сабрање“.

Обиљежен свјетски дан поезије

Овај Свјетски дан поезије у Црној Гори, поручила је Бакрач, биће упамћен по томе што је, управо данас, када обиљежавамо тај дан, у Црној Гори утамничен један пјесник.

„Данас је у ћелије спушког затвора ушао Милан Кнежевић, ми немамо могућност да га подржимо другачије, осим да говоримо поезију“, поручила је она.

Поводом Свјетског дана поезије своје стихове и одломке из прозних остварења говорили су аутори: Шћепан Поповић, Сара Дринчић, Јанко Јелић, Радисав Бато Ђурковић, Драган Бојовић, Ђорђе Брујић, Драган Копривица, Баћко Милачић, Радомир Уљаревић, Милутин Мићовић и домаћин вечери Милица Бакрач.

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva