Одржан сабор Бањана и Рудињана

7. Мај 2017.

На Недјељу раслабљеног и празник Светог мученика Сава Стратилата, 7. маја 2017, у Трепчи у Бањанимаодржан је III Сабор Бањана и Рудињана.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

Сабрање је почело Светом Архијерејском Литургијом коју је, у цркви Светог великомученика Георгија у Трепчи, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и уз молитвено учешће вјерног народа.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

Након светог богослужења освештан је и преломљен славски колач и жито у славу Божју, а у част Светог великомученика и побједоносца Георгија, који је небески заштитник овог светог храма и вјерујућег народа који се у њему сабира.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

Празник Светог Георгија и храмовну славу ријечима архипастирске бесједе честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

„Свети Георгије, имајући љубав према Господу Христу распетом и васкрслом,је слободно вјеру исповиједио, пострадао, уподобио се својом смрћу Христовој смрти на Крсту, сјединио се са Христом распетим и добио нови живот, постао учесник Христовог васкрсења. Отуда безброј његових чудеса, отуда велико његово заступништво над цијелом Црком Божјом кроз многа времена и вјекове, заступништво над многим храмовима, над племенима, над народима“.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

„Ми смо се овдје данас сабрали у овом светом храму у мјесту Трепча, испод Његош планине, гдје су некада живјели преци славних Петровића и прослављали Светог Ђорђа великомученика као своју крсну славу. Зато се не треба чудити што су Петровићи посвећивали многе храмове Светом Георгију и што је касније онај мозаик на Ловћенској капели, такође, у славу и част Светог Георгија побједоносца“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

Он је благословио сабор Бањана и Рудињана, чији организатор је Удружење „Владика Сава Косановић“, основано прије двије године. Домаћини овогодишњег, трећег по реду, сабора су Рудињани, који су добродошлицом дочекали не само чланове Удружења, него и све људе добрих и честитих намјера.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

„Ко год дође на црквену славу и на наше саборе, он је добродошао, он је брат, рођак, пријатељ само ако је дошао са добром намјером. Имамо разлога да се сабирамо у било којем од ових мјеста која су била чувена, не по богатству, јер тога није ни било, него су била чувена по добрим, честитим, храбрим, поштеним људима и домовима. Нека тако буде и убудуће, нека то добро остане у насљеђе њиховог потомства ма гдје живјели и да не забораве свој завичај. Завичај за нас значи много, значи насљеђе, значи традицију, значи, заправо, вјеру“.

Одржан сабор Бањана и Рудињана

„Нека буде срећна слава овом светом храму, нека Бог благослови оне који су се потрудили да обнове овај храм. Срећно вам и благословено данашње окупљање Бањани и Рудињани“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.
Након светог богослужења уприличен је пригодан програм.

Одржан сабор Бањана и Рудињана
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me