Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

12. Мај 2017.

У оквиру културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, коју у Никшићу традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, у сриједу 10. маја 2017, одржана је промоција илустроване књиге прича за дјецу „Од пастира до Светитеља“.

Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

У представљању илустроване књиге прича за дјецу о Светом Василију Острошком, коју је, по благослову Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, издала ИИУ„Светигора“ у оквиру новоосноване дјечје библиотеке „Ћирилко“, учествовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Владика је казао да је лијепа прилика да се, управо, у оквиру „Дана Светог Василија Острошког“, промовише ново издање житија Светог Василија Острошког и уприличи изложба, илустрована биографија Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца.

Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

„Ова књига јесте за дјецу, али није само за њих. И ми одрасли, или који рачунамо да смо одрасли, имамо потребу за оваквим књигама да своје срце и своје очи оплеменимо истовремено читајући и гледајући, а та љепота слова и ријечи коријени се у Светитељевом животуи тешком времену у којем је живио. Када читамо ово житије и када разумијевамо проблеме с којима се сретао Свети Василије то вријеме нас, у много чему, подсјећа на ово наше. Проблеми су увијек исти, али је и пут спасења увијек исти“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије, подсјетивши у својој бесједи на историјске околности у којима се родио и живио Свети Василије Острошки, вријеме препуно искушења када се српски народ потпуно поистовјетио и саживио са својом Црквом.

Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

„То је вријеме искушења, али и стварања, обнављања светиња, украшавања светиња и људских душа. Примјер тома је црквица Часног крста у Горњем манастиру Острогу. Колико је љепоте, духовности, културе, памћења у њеној скромности, а ту су, што је најважније, чудотворне мошти Светог Василија Острошког чије благоуханије просвећује, исцјељује људске душе, обнавља, подмађује и то благоуханије,хвала Богу, дишемо овдје, у храму Светог Василија Острошког, у граду Никшићу, и на оваквим манифестацијама. Из тог благоуханија Светитељевих моштију, из те љепоте Острошке светиње настала је и ова прелијепа књига, коју препоручујем дјеци и омладини, али и одраслима, да је читају, да се њом наслађују, оплемењују“, рекао је Владика.

Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

Аутор прича за дјецу о Светом Василију Острошком је професор српског језика Весна Тодоровић. Она је будућим читаоцима, према ријечима проф. Светозара Ћираковића, представила Свечев живот од оног децембарског јутра 1610. када се родио Стојан Јовановић до 12. маја 1671. када се упокојио као Митрополит захумски Василије.

„У 18 прича, хронолошки изложених, а свака је испричана на једноставан и пријемчив начин, језиком који је примјерен дјеци, јасан, лапидаран, сажет. Уз сваку причу иду илустрације, чија је функција, како стоји у уводној ријечи, да би дјеца читаоци могла боље себи да представе његово дјетињство стопљено са природом, као и одрастање у тешком историјском времену турског ропства, великог сиромаштва и страдња“, наводи Ћираковић.

Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

Бројној публици, сабраној у Црквено-народном дому, обратила се и Весна Тодоровић, аутор прича. Она је изнијела своја сјећања на прославу празника Светог Василија Острошког из `80.-их година прошлог вијека.

„Вријеме је све оно што је времено узепо под своје и промијенило. Само он, који је најтврђи, остао је исти, вјековима исти за сва времена и сву вјечност исти. Исти, јер је истинит и једнако приступачан за људе и онда кад су му долазили окрвављени у борбама против туђина, и онда кад су га проглашавали за лаж и фикцију, и онда кад су били престали да му долазе или су долазили у малом броју под његов ћивот, и данас када се на дан његове славе у Острог слије на десетине хиљада људи. Четири вијека непрекидне и живе службе, учествујући у свему што се око њега догађало, Свети Василије је ширећи спокој и смирење, постао наш штит, наша слава, наш образац живота и наша вјечна могућност“, казала је Тодоровић.
Вече промоције је пратила изложба илустрација ствараних за ову књигу академског сликара Снежане Васиљевић.

Представљена књига прича за дјецу„Од пастира до Светитеља“

Програм, који је водила Катарина Тодоровић, употпунио је појац Лука Цицмил ихор Преподобне мати Ангелине.

Сабране је, у име Црквене општине Никшић, поздравио протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me