Конференција за новинаре поводом пројекта „АРТОС – Прилика свима“

У организацији Епархије будимљанско – никшићке, у понедељак 15. маja 2017, одржана је у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу конференција за новинаре у оквиру пројекта „АРТОС – Прилика свима“.

Најављени пројекат је финансиран од стране Европске уније, посредством Министарства финансија Црне Гoре - Директорат за финансирање и угoварање средстава ЕУ помоћи кроз Оперативни програм – Развој људских ресурса 2012-2013, Министарства рада и социјалног старања.

Конференција за новинаре поводом пројекта „АРТОС – Прилика свима“

Укупна вриједност пројекта је 87.611,60 еура, од тога кофинасирање од стране Европске уније износи 90%, а Епархија будимљанско–никшићка у пројекту учествује са 10% својих средстава.

Овим пројектом жели се допринијети повећању запослености и конкурентности на тржишту рада лица са инвалидитетом и то кроз њихово запошљавање у иновативној пластеничкој аквапонијској производњи кроз облик друштвеног предузетништва.
Аквапонијска технологија је високоефикасни самоодрживи производни систем који представља комбинацију аквакултуре (интезивни узгој риба) са хидропонијом (узгој биљака без земље у супспрату). То је симбиотски узгој поврћа и рибе, који омогућује производњу здраве хране уз минималну употребу воде на неплодном земљишту без вјештачких ђубрива и пестицида.

Кроз овај пројекат 20 лица са инвалидитетом биће обучено за управљање аквапонијским системом од којих ће троје бити запослено у току трајања пројекта.

Конференција за новинаре поводом пројекта „АРТОС – Прилика свима“

Конференцији су присуствовали: представник Министарстава за људска и мањинска права Бланка Радошевић Маровић, генерална директорица за унапређење и заштиту људких права и слобода, представник ДЕУ Romain Boitard, програмски менаџер за социјалну политику у Делегацији Европске уније и представник НВО сектора Велизар Бато Обрадовић.

Према ријечима ђакона Константина Дојића реализацијом пројекта биће омогућена прва примјена аквапонијске производње у Црној Гори. Пројекат, између осталог, укључује инсталацију пилот аквапонског пластеника у урбаном језгру Никшића, теоријске обуке кроз предавања и праксу, акредитацију курса, пружање психолошке подршке лицима са инвалидитетом, студијску посјету Мостару као примјеру добре праксе у развоју аквакултуре, као и Дан аквапоније, планиран на крају пројекта, када ће концепт „артоса“, као иновативног облика друштвеног предузетништва,бити представљен свим странама заинетерованим за развој овог облика пољопривреде.
„Већ смо почели са процесом акредитовања образовног програма за курс оператора аквапонијског система, јер овај облик пољопривреде базиран је на знању. Биће објављен и први приручник о основама аквапонске производње у Црној Гори“, казао је Дојић и додао да је поменути пројекат плод четворогодишњег рада пројектног тима Епархије будимљанско-никшићке.

Ромаин Боитард, програмски менаџер за социјалну политику у Делегацији ЕУ, је изразио задовољство што се од девет пројеката, који су финансирани кроз горе поменути оперативни програм, три реализују у Никшићу. Према његовим ријечима ЕУ је свјесна да је укључивање рањивих група јако тежак и дуг процес, зато се њихова подршка неће завршити са овим грантом. Наредне године износ новца који је опредјељен за ЕУ и ИПА програми, а тиче се повећања запошљавања људских ресурса у Црној Гори, бити повећан више од три пута и износиће 53.5 милиона еура.

Конференција за новинаре поводом пројекта „АРТОС – Прилика свима“

„Укључивање рањивих група у друштво, а посебно њихово запошљавање, је приоритет. Рањиве групе имају испред себе мноштво баријера и комплексне потребе које су повезане са друштвеним искључивањем. Јако је важно да се локалне заједнице укључуију у дизајнирање и спровођење пројеката који доприносе њиховој неискључивости”, поручио је Боитард.

Бланка Радошевић-Маровић, генерална директорица за унапређење и заштиту људских права и слобода у Министарству за људска и мањинска права, казала је да је урађена анализа усклађености црногорског законодавства са законом о забрани дискриминације ОСИ и са конвенцијом УН-а о правима лица са инвалидитетом.

“Обухваћено је око 60 закона од којих ће, у овој години и наредној години, бити усклађено 17. У овој години, што је веома важно за особе са инвалидитетом, биће усклађен читав сет закона из области образовања, јер знамо да је то кључна ствар за њихово равноправно укључивање на тржиште рада и постизања суштинске равноправности у друштву”, казала је Радошевић-Маровић .

Према ријечима Велизара Обрадовића, представника НВО сектора, Црна Гора има квалитетне законе за запошљавање особа са инвалидитетом, али је проблем у томе што многи, због предрасуда, неће да запосле ова лица, док Црква овим пројектом показује даје примјер свима у црногорском друштву.

У другом дијелу дана одржане су прве психолошке и теоријске радионице.
Пројекат „АРТОС – Прилика свима“ реализује се у патнерству са фирмом „А Техника“ из Никшића, а предвиђено трајање пројекта је 14 мјесеци.

Конференција за новинаре поводом пројекта „АРТОС – Прилика свима“

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png