Видовдански сабор у Реновцу

2. Јул 2017.

Празник Видовдан и ове године свечано је прослављен у селу Реновац у Доњим Копривицама у племену Бањскоме.

Видовдански сабор у Реновцу

Прослава овог великог и значајног празника за наш српски народ, започела је служењем Свете Литургије у Храму Светог Николаја, некада Саборне Цркве Реновачке парохије, коју је служио парох бањанско- рудински јереј Раденко Копривица.

Видовдански сабор у Реновцу

У наставку Литургије служен је помен пострадалим војсковођама и војницима на бојном пољу Косову као и свима пострадалима од Косовског боја до данас у одбрани вјере Православне и отаџбине.

Видовдански сабор у Реновцу

Након помена преломљен је славски колач и освећено жито у спомен Светог Цара Лазара и светих мученика и новомученика српских.

Видовдански сабор у Реновцу

По завршетку Светог Богослужења испред Црквено-народног дома код Храма у Реновцу изведен је богат културно - умјетнички програм у којем су учешће узели КУД "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће, мушка пјевачка група "Бањани" и женска пјевачка група "Бањке", прослављени народни гуслар Ђорђије Ђоко Копривица са сином Огњеном и кћерком Јеленом, те гуслари Владан Перовић из Требиња, Никола Копривица из Гацка и Илија Радовић из Бањана. Видовданску бесједу одржао је професор Веселин Матовић, а о братству Копривица говорио је књижевник Чедо Баћовић.

Видовдански сабор у Реновцу

У име организатора Сабора присутне је поздравио г. Маринко Копривица.

Видовдански сабор у Реновцу
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me