Литургија у Почековићима

17. Јун 2017.

На празник Светог свештеномученика Јоаникија митрополита Црногорског и са њиме пострадалих свештеномученика и новомученика митрополије Црногорско-приморске, 17. јуна 2017. служена је Света Литургија у Храму Светог свештеномуч. Игњатија у Почековићима код Враћеновића.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Петар Крговић, парох граховско-вилушки, уз саслужење настојатеља ман. Косијерево игумана Арсенија и јереја Раденка Копривице пароха бањанско-рудинског.

Литургија у Почековићима

У наставку Свете Литургије преломљен је славски колач и освећено жито у спомен на свештеномученике бањанско-рудинског краја Риста Јарамаза пароха Косијеревског (чије мошти почивају поред Храма у Почековићима), Васа Вучедолског, Дамјана и Теофана Косијеревских који се такође данас молитвено прослављају.

Литургија у Почековићима

Свештеномученик Ристо Јарамаз парох Косијеревски пострадао је од братске руке 20. јануара 1942. по наредби безбожничке комунистичке власти. На Божић исте године током Свете Литургије коју је служио у храму у Почековићима, гађан је кроз олтарски прозор из пушке како би био заплашен у проповједању и служењу Ријечи Божијој.

Литургија у Почековићима

Свештеномученик Васо Поповић парох Вучедолски пострадао је фебруара 1942. и бачен у "Котор" јаму код Видрована. На наговор злогласног Саве Ковачевића да буде његов војник исповједнички је рекао "Ја сам војник Христов!"
Свештеномученик Дамјан (Томић) игуман ман. Косијерево пострадао је од комунистичке руке 1944. и са сигурношћу се не зна његов гроб.

Литургија у Почековићима

Свештеномученик Теофан (Беатовић) сабрат ман. Косијерево бачен је жив у јаму на Виднама у Почековићима на Бадњи дан 1942. Његове мученичке мошти извађене су из јаме 2013. заједно са моштима свештеномученика Тимотеја (Ковача) игумана ман. Добрићево кога су исти локални комунисти по наредби партије такође живог бацили мјесец дана раније.

Молитвама Твојих Свештеномученика и Новомученика Господе Исусе Христе помилуј и спаси нас!

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me