У манастиру Ђурђеви Ступови одслужена Света Тајна Јелеосвећења

На празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана, у петак 14. јула 2017. са почетком у 18 часова, у манастиру Ђурђеви Ступови служена је Света Тајна Јелеосвећења.

Чин Јелеосвећења служило је свештенство беранског намјесништва и братија Манастира.

Овом чину присуствовао је велики број вјерног народа из Берана и околних мјеста, који се, овом приликом, сабрао ради молитве за исцјељење болести и немоћи, као и благослова Божијег за здравље и спасење.

У манастиру Ђурђеви Ступови одслужена Света Тајна Јелеосвећења

По одслуженом чину Јелеосвећења, сабраном народу обратио се протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански.

„Нека је на здравље и на спасење ова свештена молитва коју смо служили у славу и част Светих бесребреника Козме и Дамјана. Света Тајна Јелеосвећења једна од оних седам Светих Тајни коју је Господ одредио преко Цркве Своје. Ова Света Тајна се назива великом Светом Тајном и може ако је потреба, да је обави сам један свештеник, али обично су три, а по правилу Цркве мора да буде седам свештеника зато што је ова молитва толико јака да се дешавало да тешки болесници оздраве, по милости Божјој, што је био случај и овдје код нас, а и свуда у Цркви. Служи је више свештеника да би благодат Духа Светог, која силази на оне који су болесни, осјенила болест ма каква да је. Оно што је људима немогуће, драга браћо и сестре, у Господу је потпуно могуће“, поручио је свештеник Ристић.

Након обраћања оца Драгана, вјерни народ је добио на благослов претходно освећени јелеј.

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png