Одржани „Видовдански дани“ у Затону

5. Јул 2017.

У недјељу 2. јула 2017, у порти храма Светог Јована Крститеља у Затону код Бијелог Поља, одржана је, поводом великог празника Видовдана, традиционална културно-духовна манифестација “Видовдански дани Затон 2017“.

Сабрање у славу Светог великомученика косовског Лазара и свих Светих мученика Српских, којем су присуствовали бројни вјерници из Бијелог Поља и Берана, почело је вечерњом службом. Вечерње је у древној светињи, цркви Светог Јована Крститеља из IX вијека, служио надлежни парох, протојереј Синиша Јанковић.

Одржани „Видовдански дани“ у Затону

Традиционалну црквено-народну светковину, у храмовној порти, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је одржао Видовданску бесједу.

„Косовска битка, жртва Светог Кнеза Лазара и косовских јунака упечатила се најдубље у срцима и свијести свих Срба, претворила се у силу која надахњује, оснажује и просвећује истином и правдом Божјом. Зато што је то била христолика жртва Светог Кнеза Лазара и оних који су са њим заједно пострадали на широком Косову Пољу. Не гледам на величину силе која иде на мене, него гледам на светињу коју браним, како је један наш умни књижевник формулисао идеју Светог Кнеза Лазара. Јер, да је гледао на силу, свакако би се поколебало његово срце и изгубио би ону присебност слуха са којом се супроставио храбро, витешки, јуначки и хришћански, бранећи свој род, вјеру православну и светиње“, казао је Владика Јоаникије.

Одржани „Видовдански дани“ у Затону

Оно што је, према његовим ријечима, надахнуло и оснажило на подвигу и жртву Светог Кнеза Лазара Косовског и све који су његовим стопама ишли од Косова до дана данашњег јесте права, истинита вјера и светиња. Он је, додао је Владика, живио светим животом и посветио се и прије Косовске битке.

„Био је човјек истинске вјере, као и Свети Стефан Немања, као Свети краљ Стефан Дечански и многи други прије њега у српском роду. Он је, видећи како се распада царство Душаново, оснаживао народ вјером, кријепио га, примио монахе, Божје људе, дао им манастире у Србији да би народ уздигли духовно, просветили га, оснажили и оспособили га за највеће искушење које се могло догодити. Војнички је доживљен пораз на Косову Пољу, али је то била једна велика морална побједа српског народа. Зато жртва и страдање наших предака има вјечиту вриједност. Она се упечатила у историју цијелог нашег рода до дана данашњег“, истакао је Преосвећени Епископ, поручивши да ће тако бити и убудуће без обзира на сва искушења и што су многи одступили од пута и завјета Светог Кнеза Лазара.

Одржани „Видовдански дани“ у Затону

„На овом путу су Свети Кнез Лазар и Свети Ловћенски Тајновидац Његош, Свети Петар Цетињски и Карађорђе. Те велике личности су увијек прави, истински примјер за њихово потомство, за нас овдје сабране и цијели српски народ“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

На оригинално осмишљеној сцени изведен је драмски комад „Кнежева вечера“. У питању је дио из сценарија нашег познатог књижевника Љубомира Симовића, писаног за филм „Бој на Косову“, а за ову прилику извели су га глумци београдских позоришта: Душан Радовић, Александар Думић, Лазар Дубовац и бјеполољског позоришта: Владо Томовић, Предраг Вукојевић, Миодраг Ракоњац, Момчило Миладиновић и Никола Ковачевић.

Одржани „Видовдански дани“ у Затону

Вече су својим надахнутим стиховима увеличали пјесници: Благоје Баковић и Милица Бакрач, традициноналним пјесмама са Косова и Метохије етно група „Бело платно“ из Београда, којима су се у појању придружиле Данка и Иванка Пипер, те народни гуслар Мијат Недовић. Водитељ програма био је Јован Јанковић.

Одржани „Видовдански дани“ у Затону

Учесницима и бројној публици добродошлицу је пожелио надлежни свештеник Синиша Јанковић, изразивши, поред осталог, захвалност пријатељима парохије затонске, који су помогли организовање манифестације у славу Видовдана у Затону и пожелио да благодат и мир од Господа и Светог Кнеза Лазара буде на њима и њиховим породицама.

Уприличена је, потом, трпеза братске љубави којој су посебну атмосферу дали дугогодишњи пријатељи манифестације “Видовдански дани“ тамбурашки оркестар „Лимски бисери“ из Бијелог Поља.

Одржани „Видовдански дани“ у Затону
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me