Манастир Куманица прославио молитвено своју храмовну славу

27. Јул 2017.

На празник Сабора Светог Архангела Гаврила, у сриједу 26. јула 2017. у манастиру Куманица, поводом манастирске славе, служене су двије Свете Литургије у 5 и 9 сати.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Г. Јоаникије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархија милешевске и будимљанско-никшићке.

Манастир Куманица прославио молитвено своју храмовну славу

Велики број вјерника приступио је Светој Чаши, а бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

„Ово је дан када се слави Господ и Његови Свети анђели и зато приличи да се овдје у манастиру Куманици, који је посвећен Светом арханђелу Гаврилу и осталим Небеским силама, Богу молимо, да се сабирамо, прије свега, ради молитве, да се духовно нахранимо. Молитва почиње још уочи славе, а траје скоро цијелу ноћ и завршава се ујутру овим Светим литуријским слављем“.

Манастир Куманица прославио молитвено своју храмовну славу

„Овдје доћи, то значи бити спреман да учествујеш у овом светом слављу, да узмеш пуно молитвено учешће и будеш припремљен да приступиш Светим Тајнама Христовим, да се лијепо припремиш, да будеш, у правом смислу ријечи, учесник овог светог и великог Божјег и божанственог сабора. Ова светиња нас све призива на покајање, на добра дјела, на исправљање својих грешака, мана, недостатака и ако тако приступамо овој светињи, ако се Богу молимо за опроштај наших грехова и тражимо од Бога оно што је за наше спасење и спасење наших ближњих, Бог ће нас услишити и Свети анђели ће наше молитве узнијети Господу Богу и биће нам на спасење сваки долазак у ову светињу“, казао је Владика Јоаникије.

Он је нагласио да доста вјерног народа приступа овом манастиру са вјером, са страхом Божјим и љубављу и зато многима ова светиња помаже, не гледајући ко је ко, већ помаже вјернима, па и онима који нијесу православне вјере. И њима, када искрено приступе, помажу Бог и Свети анђели од ове светиње, па и они проносе славу манастира Куманице и Светог Григорија Куманичког.

Манастир Куманица прославио молитвено своју храмовну славу

„Нека Господ кријепи, штити, милује ову светињу, ову свету обитељ и све који овдје живе, нашег игумана о. Николаја и народ са обје стране ове рампе, а нема те рампе која може подијелити народ, који долази манастиру Куманици. Нажалост, ми смо допустили те су нам ставили рампе и са једне и са друге стране, али да настојимо да та рампа не уђе у наша срца и у наше мисли“.

„Нека нас Господ обједини у љубави, доброти, милости, братском разумијевању и да не допустимо да нас раздијеле наше људске мане и слабости. Нека буде срећна слава!“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је заблагодарио домаћину славља Браниславу Кљајевићу и свима који помажу ову светињу, истичући да је, нарочито, поносан на своје Бјеполољце, који су остали вјерни овој светињи у свим временима и дали велики допринос да се она обнови на славу Божју.

Манастир Куманица прославио молитвено своју храмовну славу

Манастир Куманица се налази између Пријепоља и Бијелог Поља, 13 км. од Бродарева, у месту Врбница у долини реке Лим уз саму железничку пругу.
Манастир је посвећен је Светом архистратигу Гаврилу. Прво писано помињање манастира везује се за 1514. годину. У рушевинама су сачувани дјелови плоча за које се поуздано тврди да потичу из раздобља од краја 13. до средине 15. вијека, али је простор на сјеверној страни манастира уништен при градњи жељезнице, па је поузданије датовање првобитне цркве онемогућено. Претпоставља се да је златно доба живота манастира било у другој половини 16. и током 17. вијека. Претпоставља се, такође, да је манастир доживио урушавање и запуштење у другој половини 18. вијека.

Дуго времена је био разрушен и напуштен. Обновљен је и освећен 12. новембра 2000. године.

У њему се чувају мошти Светог Григорија Куманичког. Непознато је ко је био Григорије, сем да се у једном запису помиње као „српски просветитељ и бивши архиепископ“, па чак да потиче „од свете и богоизабране лозе Немањића“. Ово није могуће историографски потврдити и вјерује се да је одраз легенде.

Манастир Куманица прославио молитвено своју храмовну славу
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me