Представљена књига „Да се не заборави“ Љиљане Рабреновић

У суботу 15. јула 2017, у манастиру Ђурђеви Ступови, представљена је књига „Едмонтонски Видовдан – Да се не заборави“, аутора Љиљане Рабреновић.

Naslov neki

Љиљана Рабреновић, иначе рођена у Беранама, послије завршених студија на Факултету политичких наука у Сарајеву, одсјек за журналистику, радила је као новинар у престижном листу „Политика“. Деведесетих година отишла је у Канаду гдје је радила као главни и одговорни уредник и водитељ српског радио програма Отаџбина. Са групом ентузијаста 1998. основала је магазин „Видовдан“. Активно је учествовала у организовању протеста против самопроглашења Косова и против НАТО бомбардовања СР Југославије. Објавила је роман „Заблуда“.

У представљању књиге „Едмонтонски Видовдан – Да се не заборави“, у катедралном манастиру наше Епархије – Ђурђевим Ступовима, учествовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије који је запазио да ауторка са новом енергијом и великим искуством наставља да ради на националној причи, па ова књига представља свједочанство у нашем времену како људи који се труде могу да учине много и без велике помоћи са стране.

Naslov neki

Није случајно што је наслов ове књиге „Да се не заборави“, оцијенио је Владика Јоаникије, додајући да у тематици овог дјела много простора заузима Црква и главне теме српског народа: српски језик, српско национално осјећање и дубока, веома сложена проблематика Косова и Метохије, Косово као проблем нашег опстанка, али и духовне вриједности које Косово баштини.

„Изузетно је драгоцјена ова књига и због своје разноврсности. Овдје имамо разговоре које је Љиљана обавила са књижевницима, епископима, српским Патријархом, са умним главама, умјетницима различитих профила. Мени се нарочито, некако, упечатио интервју са једним нашим мучеником, Светозаром Ђукићем који је заробљен од стране Њемаца 1943. у Колашину, као и многи други. Његов страдални пут је она недопричана прича наших мученика који су преживјели страхоте заробљеништва и изгнанства из своје отаџбине. Тај човјек, који се потуцао по свијету, касније је постао угледан грађанин Канаде захваљујући свом раду и своје супруге, добротвор Цркве и српских удружења у тој земљи“.

Naslov neki

„Веома је драгоцјено што је ауторка и ове обичне људе заступила у овој својој књизи, јер она не би била комплетна да је остала само на разговорима са ученим људима, него је заступила све слојеве нашег народа и у отаџбини и у дијаспори. Љиљана Рабреновић је овом својом књигом дала сопствени допринос на повезивању отаџбине и дијаспоре што није лак посао“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

У представљању књиге учествовали су и Ранко Радовић, пјесник из Торонта, Маријана Цимбаљевић, која је читала одломке из књиге, као и сама ауторка Љиљана Рабреновић. Програм је водио Зоран Дабетић.

Naslov neki

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png