Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

12. Јул 2017.

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, на Петровдан 12. јула 2017, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства и свештеномонаштва.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Бесједећи испред древне светиње, пред великим бројем окупљених Бјелопољаца, владика Јоаникије је пожелио срећну славу свим вјерницима као и свим православним црквама у васељени.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

- Велики празник Божји, за све православне свети проврховни апостоли Петар и Павле који су као два небопарна орла облетјели цијелу васељену проповиједајући благу вијест Христову и јављајући милост и благодат Божју, свједочећи Христово васкрсење из мртвих и његову побједу над смрћу.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Та проповијед апостолска се проширила по цијелом свијету и дошла до нас у давним временима, овдје је та ријеч нашла плодно тло, када су наши преци повјеровали у Христа Господа, они су га примили свим срцем, а то се види по градњи светих дивних знаменитих храмова.

То се види по стварању хришћанске културе, да немамо ништа друго него цркву Светих апостола Петра и Павла из 12. вијека, у Бијелом Пољу, и Мирослављево јеванђеље, ми бисмо свакако били познати цијелом свијету као народ који има дубоке коријене и културу – Мирослављево јеванђеље које баштини јеванђелску, светокирило-методијевску и светосавску културу. То је оно чиме треба да се поноси сваки Србин а нарочито ви овдје у Бијелом Пољу. Када гледамо на животе светих Апостола имамо први утисак да су они заиста људи по свему били Божји, од Бога изабрани, Божјим промислом позвани и постављени, од Бога оснажени оплемењени, охрабрени просвијетљени. Али, код њих се нарочито види да вјера иако јесте дар од Бога има и своју људску димензију а у ономе што је људско видимо и оно што је врлина, али и оно што је слабост.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Наравно, код светих апостола преовладала је врлина, али да не помислимо да и они нису имали слабости као људи, као и сваки од нас што има слабости, али су знали да се изборе да својим манама, да се увијек поправе и изиђу на прави пут Божји”, бесједио је владика истичући да за то не постоје бољи примјери од светих апостола Петра и Павла.
Владика је подсјетио да је свети Петар био изабран од Бога.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

„И је ли повјеровао у Христа свим срцем – јесте. Он је рекао када је Господ питао своје ученике, и када им још није био открио своје божанство и своју божанску силу у потпуности, - шта говоре људи у свијету, ко сам ја. Па неки кажу да је он Илија, да је неки од пророка, а пита Господ своје ученике а међу њима и Петра шта они мисле. А Петар прије свих одговара: - Ти си Христос, Син Бога живога. Тај Петар је ту добио велику славу, Господ му је рекао: Благословен си Симоне, сине Јонин. На том камену, на камену такве вјере подигнућу цркву своју и врата ада неће је надвладати. Али тај исти апостол Петар када су дошла искушења, када су Христа ухватили и повели да га да га понизе и разапну, у његово срце је ушао страх, који је људска особина и поколебао се. Препао се, побјегао и издао, али, која је његова врлина? Која је снага његовога карактера?

Имао је снаге да се покаје, да се врати, исправи и опет га је Господ послије свога васкрсења уздигао и поставио на чело светих Апостола.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

А Павле, код њега видимо управо шта је човјек у свим својим димензијама. Како човјек који може да застрани неким путем па мисли да је у праву, тада може да направи и велике глупости и злочине, јер врло често у име права и истине људи мисле да могу да чине што је њима драго. Па тако свети апостол Павле, будући прави Јеврејин, васпитан у јеврејској вјери, држао се тврдокорно и није разумио шта су свети Пророци пророковали. Није у потпуности разумио и није схватио да су се испунила пророштва, па није повјеровао у Христа. Не само што није повјеровао него је почео да гони Христа и Хришћане. Послије васкрсења Христовога, послије његовог вазнесења убрзо настаје гоњење цркве. И међу тим гонитељима био је управо тај Савле, касније названи Павле. Па га је Господ просвијетлио својом истином и свјетлошћу, на његовом путу за Дамаск када је гонио хришћане, послије чега је дошао себи и покајао се од свега срца и касније говорио као свети апостол Петар, све су друго трице и кучине у овоме свијету само да Христа добијем, јер је у њему вјечни живот, правда и љубав. Шта друго може да се мјери са тим на овоме свијету, да ли злато, сребро или богатство или било шта што је земаљско, све је то пролазно и пропадљиво а Христос Господ нас напаја његовом вјечношћу и сједињује са свима светима у његовоме вјечноме, нераздвојивоме царству, цркви Божјој која обухвата небо и земљу, анђеле и људе, Светитеље и нас грешне на земљи, па и од нас грешника чини праведнике”, бесједио је владика Јоаникије и пожелио да слава свим вјерницима буде на срећу, здравље, радост и охрабрење.

Он је пожелио да Господ усади у наша срцима љубав према Богу и према ближњима и да та љубав цвјета разумијевањем, помагањем једних другима.

“Да разумијемо једни друге и да увијек имамо стрпљења и љубави међу собом, јер смо као људи слаби и немоћни, имамо мане, али љубав све лијечи и награди”, закључио је он.

Прослављена слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Након што је преломљен славски колач и освештано жито владика је благословио овогодишње домаћине Војиславку Бебу Минић са синовима, који су припремили трпезу за вјернике. За домаћина за следећу годину пријавио се Сава Смоловић са супругом Андријаном.

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me