Литургија у Ђурђевим Ступовима

25. Јул 2017.

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, на празник Светих мученика Прокла и Иларија и иконе Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула 2017. служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Владици је саслуживало свештенство и свештеномонаштво наше Епархије.

Литургија у Ђурђевим Ступовима
Литургија у Ђурђевим Ступовима
Литургија у Ђурђевим Ступовима
Литургија у Ђурђевим Ступовима

Икона Богородице Тројеручице

Икона Богородице Тројеручице је најпоштованија икона у Хиландару и најзначајнија икона српског народа.

По предању припада реду нерукотворених икона или оних икона које је иконописао апостол и јеванђелист Лука, први сликар хришћанства. На њеној другој страни је насликан Свети Никола. Посвећени су јој Манастир Горица и Манастир Девине Воде.

Икона је добила име у 8. веку. У то време се појавила иконоборачка јерес, а један од њених највећих противника је био Јован Дамаскин, тада још световњак. Зато што је писао против иконоборства, одсечена му је десна рука. Држећи одсечену у здравој руци, Јован Дамаскин се целу ноћ молио пред иконом Пресвете Богородице да му исцели руку како би наставио да пише о поштовању светих икона. И чудо се заиста догодило. У знак захвалности светитељ је дао златарима да искују руку од сребра и да је поставе на икону. Након чудесног исцељења Јован Дамаскин се замонашио. Монашки живот је проводио у лаври Светог Саве Јерусалимског, у коју је понео и икону своје Добротворке - Тројеручице. У лаври су се налазиле још две светиње: чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице и патерица - игумански штап Светог Саве Јерусалимског. Према предању, овај светитељ је на самрти прорекао да ће у манастир доћи један царски син његовог имена - Сава, и да ће по његовом поклоњењу причвршћени штап пасти на земљу. Завештао је да се новом Сави као благослов дају обе манастирске светиње. Његовом завештању Јован Дамаскин је додао своје - да се том царском сину да и икона Богородице Тројеручице.

Литургија у Ђурђевим Ступовима
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me