Молебан на почетку Нове године у Саборном храму у Никшићу

Свештенство архијерејског намјесништва никшићког: протојереји Миодраг Тодоровић и Данило Зиројевић, те ђакон Константин Дојић, служили су у поноћ 13/14. јануара благодерење за прошлу и молебан за наступајућу, Нову годину по јулијанском календару, у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Молебан на почетку Нове године у Саборном храму у Никшићу

Вјерницима, који су се сабрали да у овој служби заблагодаре Господу и помоле се за добро здравље, напредак и мир у свијету, обратио се свештеник Миодраг Тодоровић.

„У облагодаћеном времену човјек настаје као чудо Божје, као нови лик међу свим личностима. Никада нема понављања у Божјем стварању, зато је живот сваког човјека нови покрет, нови двиг, ново кретање према вјечности и у вјечности, које није идентично ниједном другом кретању. Све што се дешава, а што долази од Бога, је чудо Божје, јер је непоновљиво, јер је јединствено и дато кроз слободу од времена, од пролазности, дато кроз стални двиг, стални покрет, стални сусрет човјека са Богом, са творевином Божјом, нас људи једних са другима“.
„Отуда има смисла славити такво вријеме, облагодаћено вријеме, како се каже свако је вријеме вријеме спасења, свако је вријеме дато да ми људи у њему узлазимо према Богу кроз слободу, кроз љубав, кроз љепоту, кроз истину, кроз све што су дарови Божји. Зато је све увијек ново, каже се да човјек не треба да пророкује, да размишља шта ће бити сјутра, јер сјутра може бити све, оно што ми „реално“ очекујемо, а може да буде сасвим друкчије. Томе је свједок Црква, томе су свједци светитељи Божји, како каже Свети Ловћенски Тајновидац: Нека буде што бити не може“, рекао је о. Миодраг, додајући да вријеме највећи капитал, који је Бог дао људима.

Молебан на почетку Нове године у Саборном храму у Никшићу

Такво вријеме, такав вијенац године Господње, који почиње данас, као што су нови дани, нови моменти, нова је и година, нови смо, према ријечима свештеника Тодоровића, ми људи.
„Или би требало да смо нови да се не понављамо, да не копирамо прошлу годину него да још више узлазимо, да још више благодаримо својим аутентичним животом по Богу, благосиљамо и благодаримо за тај велики дар од Бога за пријатну годину Господњу. Нека она дође на благослов и на радост свима вама, вашим породицама, вашим ближњим, свим људима овог града и цјелокупне васељене. Нека је благословен и овај вијенац године Господње, велики Божји дар, који отворена срца и душе треба да примимо као велико уздарје и да се у тим данима радујемо и благодаримо једином истинском Човјекољупцу и Дародавцу свега што је истина“, бесједио је протојереј Миодраг Тодоровић.

Молебан на почетку Нове године у Саборном храму у Никшићу

Молебан на почетку Нове године у Саборном храму у Никшићу

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva