Литургија на празник Светог првомученика архиђакона Стефана

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог првомученика архиђакона Стефана, 9. јануара 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Шудикова.

Литургија на празник Светог првомученика архиђакона Стефана

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће бројног вјерног народа.
Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о Светом првомученику Стефану. Будући пун вјере, истине, правде, љубави, чистоте Божје он је изазвао против себе, као што је и сам Господ, дошавши у овај свијет, изазвао против себе оне који су помрачени и нијесу били спремни да се мијењају, да прихвате Небеску новину.

„Видимо приликом рођења Христовог да се мрачне силе овог свијета обједињују, удружују, да Ирод организује цијелу армију да побију дјецу у Витлејему, мислећи да ће тако убити Христа, јер је осјетио да ће Христос Господ својом истином, својом свјетлошћу открити таму овог свијета и оних који су на власти и да ће је просвијетлити“.

Литургија на празник Светог првомученика архиђакона Стефана

„Тако и Светог Стефана оптужише, оклеветаше људи зависти и пакости, али, као човјек Божји истинити, он је само свједочио истину Божју, свједочио оваплоћење Христово, свједочио новину Божју. И када је страдао од ових који су се против њега удружили, он је, заправо, пострадао подобно свом Господу Исусу Христу. Без мржње, без осуђивања, молећи се на крају као Христос на Крсту: Господе, не прими им гријеха овога“, казао је Владика Јоаникије.
Дух Божји који је обитавао у Светом Стефану, сила истине Божје и правде га је укријепила да на величанствен начин посвједочи вјеру у оваплоћење Христово и да пострадао као Господ на Крсту.

„Видјело се, већ тада, на самим почецима хришћанства како ће хришћанство да побиједи, како ће да се засади у овом свијету – не огњем и мачем, не силом, не богатством, не путем економије, нити неким другим путем, него Божјом истином, правдом и љубављу. То је оружје којим хришћанство побјеђује, то је оружје којим се наоружава сваки хришћанин. То је, свакако, најјаче оружје“.

Литургија на празник Светог првомученика архиђакона Стефана

„То је оно оружје које Господ Исус Христос Духом својим Светим, даје свима који иду Његовим путем, наоружава их оном силом и правдом, која је непобједива“, рекао је Његово Преосвештенство.

Владика је честитао празник Рођења Христовог и празнике који долазе, нарочито данашњи празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, којег многи славе као крсну славу. Он се у добрим жељама придружио прослави Дана Републике Српске.

„Република Српска, такође, слави овај празник данас и ми се придружујемо у добрим жељама и молитвама за наш народ српски у Републици Српској и свуда у свијету. Иако смо раздвојени у некакве државе и државице, као што је то много пута било у историји, ми смо духовно и културно обједињени у једној вјери, у памћењу, у завјету светосавском и косовском и то увијек свједочимо. У нашем срцу, као што је говорио краљ Никола, када је највише био оптуживан да наноси зло српству, он је ипак свједочио да је Србин и говорио: У мом српском срцу боре нема. Можда није увијек посвједочио ове ријечи својим дјелима, ипак је у својој мисли остао оно што јесте, што су били његови преци, а кад је он могао, може свако од нас - да кроз вјеру, кроз љубав његујемо јединство са ближњима и са даљњима, са свом браћом и сестрама у Христу Исусу Господу нашем“, поручио је Епископ Јоаникије.

Литургија на празник Светог првомученика архиђакона Стефана

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png