Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Служењем светих богослужења, освештавањем и налагањем бадњака пред храмовима и манастирима свечано је прослављен Бадњи дан у Епархији будимљанско-никшићкој.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије благосиљао је и освештао са свештенством и вјерним народом бадњаке пред Саборним храмом Рождества Христовог у Мојковцу.

Преосвећени Епископ је честитао празник сабранима, упућујући радосни Божићни поздрав Мир божји Христос се роди!

„Христос се роди и обасу својим добротама, својом благодаћу и својом милошћу цио васиони свијет. Родио се као један од нас, изједначио се са нашим сиромаштвом, ушао у нашу биједу да би нас ослободио од таме гријеха, злобе, пакости и сваке друге биједе, да би нам дао пуно достојанство, да би нас узео у своје Царство, да би нас вратио себи, једне другима, да би нас узвисио до наручја Божјег“, казао је Владика.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Поводом десетогодишњице освећења храм Рождества Христовог у Мојковцу Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије служиће на празник Сабор Пресвете Богородице, у понедељак 8. јануара 2018, са почетком у 9 часова, Свету Архијерејску Литургију у овом храму. Потом ће бити служен парастос јунацима Мојковачке битке.

Бијело Поље

Бадњи дан у Бијелом Пољу прослављен је налагањем Бадњака испред више храмова бјелопољске општине. Испред цркве Светих Апостола Петра и Павла Бадњаке је освештао Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством и монаштвом Епархије.

Владика Јоаникије је више стотина вјерника, који су налагали Бадњаке испред цркве, поздравио ријечима „Христос се роди“.

Христос роди и донесе ону божанску радост са Неба, која обухвата и Небо и земљу, и анђеле и људе, земље и народе и сва покољења земаљска; Чудесни моменат у историји рода хришћанскога и у трајању планете земље и свих свјетова.

Рођење Христово, сва васељена, сви народни, племена, одређују се према овом догађају, и тај моменат рођења Христовога је преломни моменат у историји цијелога свијета, а у неком смислу можемо рећи да је најзначајнији моменат у животу сваког човјека. Јер се Бог из превелике љубави, из човјекољубља превеликог, по своме Божанском промислу, предвиђању и домстројењу спасења рода људскога, оваплотио, примио људску природу од Пресвете Дјеве Богородице, родио се и појавио се у овоме свијету као један од нас. У свему се предвјечни Бог изједначио са нама људима, узео наше сиромаштво да би нас обогатио, наше понижење да би нас узвисио, нашу палост, да би нам вратио првобитно достојанство, нашу биједу, да би нас привео свом вјечном царству.

И ево, као што пјева Његош у „Горском вијенцу“: „Само собом вечерас је све радосно“. И шта нам треба за ову радост. Треба нам само да се саберемо и да у име Рождества Христовога наложимо Бадњаке, простремо сламу и да се радујемо рођењу Христовоме.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

То је она радост која је неупоредива и неизрецива, она радост која обнавља нашу природу, исцјељује наше немоћи, враћа нас самима себи, једне другима, враћа нас у наручје Божје и обнавља заједништво. Зато заједно са анђелима небеским пјевамо узвишену пјесму, која одјекује и небом и земљом: „Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“‘. Нека радост ове пјесме и љубави Божје допре до сваког срца и дома. Нарочито нека утјеши, охрабри сиромашне, тужне, немоћне, болесне јер њима највише треба утјеха Христова, а дубље гледано сваком човјеку је потребна вјера и они дарови које је Господ Богомаденац донио у овај свијет као хљеб насушни, свакодневни. Рођење Христово и оно што је оно донијело свијету, испуњава наш живот смислом, и све оно што радимо у име Божје осмишљава.

Рођење Христово даје смисао рађању људи овдје на земљи, умножавању породица, јачању домова. И зато, пошто смо се овдје вечерас сабрали свенародно, пуно је старих и младих, дјеце и омладине сваког узраста, треба да се добро присјетимо Божје заповијести која каже: Рађајте се, множите се и волите се и напуните земљу.

То је првобитна Божја заповијест која се односи на формирање породице, и којој у ово вријеме реалитивизованих вриједности треба да се вратимо. Да се млади момци и дјевојке на вријеме жене и удају. Да буду одговорни и формирају породице, да дјецу рађају и на тај начин љубав своју утврђују и домове укрепљују. Да оснаже своје домове и породице, рађањем ће се оснажити породица и да обнове наш народ који посустаје, зато што се удаљио од Божије заповијести и од Божије љубави“, поручио је Владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Нека љубав Божја, коју је Господ посвједочио на најузвишенији и најчовјекољубини начин – својим рођењем, обухвати свако људско срце и она охљадњела, љубављу, топлотом, правдом и истином. Нека се божанска љубав, истина и правда излију у наша срца да љубимо једни друге, Бога и ближње своје. Слава рођењу Христовоме! Свима срећан празник! Нека се радост Божја излије на сву земљу, све породице и све вас. Мир Божји Христос се роди.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Ђурђеви Ступови

Након одслужене вечерње службе и повечерја са петохљебницом, на платоу манастира Ђурђеви Ступови отпочело је налагање бадњака, које је благосиљао Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством и многобројним сабраним народом.

Владика је, честитајући Бадње вече вјерном народу, рекао да се Христос родио и донио радост цијелом свијету. Радост је на небу и на земљи. Пјесми анђела Божјих на небесима и ми се придружујемо, пјевајући: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.

„Рођење Христово донесе овом свијету са неба од Бога истину, правду, љубав, милост, опроштај грехова и заједништво. Оно нас врати нама самима, врати нас једне другима, врати нас у наручје Божје, гдје се са смјелошћу молимо Оцу свом небеском кроз Христа Богомладенца молитвом Оче наш. Богомладенац Христос родио се у пећини Витлејемској, у крајњем сиромаштву као онај који нема гдје главу заклонити. На такав начин Превјечни Бог, из своје безграничне љубави према човјеку, сјединио се са нама, сјединио се са онима који су понижени, одбачени, сиромашни, заборављени, грешни, сјединио се са нама у нашој биједи да би нас узвисио, обогатио, оплеменио, да би нас узео у наручје Оца нашег небеског, да би нам даровао своје вјечно и непролазно Царство, да би нам дао божанско достојанство“, рекао је Владика.

Пјевајући заједно са анђелима небеским, славећи са пастирима земаљским рођење Богомладенца Христа са Пресветом Дјевом Богородицом, и ми, поручио је Преосвећени Епископ, треба једни друге да загрлимо у љубави, да се мирбожамо, цјеливамо, једни другима опростимо, љубав Божја да захвати наша срца, да се излије на наше домове, да се сјединимо у љубави и тиме испунимо Божју заповијест - Љубимо Господа Бога својег свим срцем својим и ближњега својег као себе самог.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

„Рођење Христово осмислило је свако рођење овдје на земљи кроз сва покољења. Зато данас треба да се сјетимо првобитне заповијести дате човјеку: Рађајте се и множите се и напуните земљу. Богомладенац Христос је посвједочио својим рођењем да је породица основ живота, основ заједнице, основ друштва, темељ спасења и зато, драга дјецо и омладино, ви који школе учите и узрастате, треба да будете вриједни, да одаберете прави пут Божји, а они који су већ приспјели да се на вријеме жене и удају, да оснивају породице, да дјецу рађају и васпитавају, да на такав начин Богу угоде, да буду срећни и благословени у овом животу и да њихов живот добије пуни и прави смисао“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Владика је истакао да су наши родитељи и прародитељи живјели у много тежим временима, него ми данас. Живјели су у многодјетним, великим породицама, у оскудности земаљских добара, али су били богати небеским благом, славили Рођење Христово, живјели у вјери, вјеру чували, а вјера њих кријепила и снажила.

„Тако и ми да се поучимо, и нека ово слављење не буде прилика да се размећемо са богатством, нити са нередом, него да будемо народ Божји хришћански, светосавски, народ који има своје корјене, своју културу, макар бисмо ми то требали да знамо, који се окупљамо око Ђурђевих Ступова, старе немањићке светиње. Треба да се научимо вјери како ваља, јер смо народ који има дубок корјен, дубоку културу и треба тога да будемо свјесни“.

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

„Нека рођење Христово улије топлину, радост духовну у срца ваша, у ваше домове, ваше породице. Нека их оснажи, обједини, укријепи, сложи и умножи“.

„Желимо да се захвалимо свима који су помогли да ово славље буде овако дивно, величанствено устројено, како Бог заповиједа, прије свега нашим свештеницима, монасима манастира Ђурђевих Ступова, предсједнику Општине, предсједнику Скупштине Општине и представницима околних села, који су из даљине донијели бадњаке да прислуже вечерас пред овом светињом. Из сваког краја су дошли бадњаци, на такав начин потврђујемо заједништво, слогу. Да нас та слога окријепи, обрадује, охрабри и нема разлога да будемо потиштени. Богомладенац Христос је дошао у овај свијет да се настани у нашим срцима, да оплемени нашу заједницу, да нас обједини око имена Божјег. Мир Божји, Христос се роди!“, поручио је Владика Јоаникије.
У порти древне немањићке светиње, манастира Ђурђеви Ступови, уприличен је пригодан културно-умјетнички програм.

Сабрани вјерници прослављање Бадње вечери наставили су, како то наша традиција налаже, у својим домовима.

Видео запис налагање бадњака испред манастира Ђурђеви ступови погледајте овде.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva