Бадњи дан и Божић прослављени у Никшићу

Најрадоснији празник Рођење Господа Исуса Христа и ове године прослављен је свечано у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Бадњи дан и Божић прослављени у Никшићу

Молитвена свечаност отпочела је на Бадњи дан када је свештенство никшићког намјесништва служило свету Литургију, а након вечерњег богослужења почело је доношење бадњака пред храм. Свештеници су извршили освећење и налагање бадњака, а богослужбеној свечаности присуствовао је велики број народа.

Честитајући Бадње вече и најрадоснији хришћански празник Рођења Господа Исуса Христа, сабранима се пригодним словом обратио протојереј Миодраг Тодоровић.

Бадњи дан и Божић прослављени у Никшићу

„Христос је пробудио срца наша, пробистрио умове наше, отворио слух наш и вид наш, па су Света солунска браћа Ћирило и Методије донијела свето Ћирилово писмо и њихови ученици , а Свети Сава равноапостолни српски утврдио је и болницу, и школу, и науку, и вјеру, и сликарство, и музику. Зар је могао наш Мокрањац онако компоновати, а да није чуо музику небеских сфера, музику Христовог рођења, Христовог распећа и Христовог васкрсења? Читава култура европска и свјетска, оно што је доминантно, настало је на том тврдом темељу, на култу Христовом. Одакле би био велики руски писац и пророк Достојевски, Пушкин или ово друго крило хришћанства, одакле Леонардо, Рафаело, Бетовен и Моцарт, Паскал? Одакле Тесла и Пупин, одакле онолики људи који су исповиједали Христа? Одакле толико јато светих који и данас испуњавају Царство Небеско? То је оно што је Христос донио“.

„А шта је донио онима који су се одрекли Њега? Донио је Јасеновац, донио је Аушвиц, донио је гасне коморе, разне експерименте, да се стално свијет хоће да уреди без Бога. То је хтио и Џингис кан, то је хтјело и Османско царство, Наполеон, Хитлер, Стаљин и данас то хоће ове јаке силе, јер им се чини да су јаке и прејаке, али Његош каже: Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом. Зато, ниједна сирова сила која је против Бога није дугог вијека. Једино је сила Божја света, савремена и свевремена. Ко се у ту силу узда, у силу Христове свјетлости на овај данашњи дан обасјала је Витлејемску пећину, нека обасја и срца наша, душе наше, нека отвори слух и вид наш да бисмо видјели шта је добро и чињели шта је добро, а то добро долази од Бога, долази од Христа, рођеног, распетог и Васкрслог за нас грешне овдје на земљи. Сви наши преци узиђивали су себе, и Марко Миљанов, и у овим новим подвизима свак се ослањао на Христа, јер је знао да је то једини тврди темељ“.

Бадњи дан и Божић прослављени у Никшићу

„Нека би се вјечито сабирали у име Христово, у име свјетлости, у име добра, у име љепоте, правде и вјечног живота. Нека засија Христова свјетлост у срцима нашим, домовима нашим, градовима нашим, у читавој васељени да једни другима чинимо добро и да нам се никад не досади. Мир Божји! Христос се роди!“, поручио је свештеник Тодоровић.

Послије налагања бадњака уприличен је ватромет, који је обрадовао све присутне, а нарочито дјецу. Организован је пригодан програм у којем су учествовали хорови Светог новомученика Станка, Преподобне мати Ангелине и гуслар Горан Перовић.

Бадњи дан и Божић прослављени у Никшићу

Свету Литургију на празник Рођења Господа Исуса Христа, у недјељу 7. јануара 2018, служио је старјешина храма јереј Остоја Кнежевић уз саслужење свештеника и ђакона никшићког намјесништва.

Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и свих Архијереја Српске цркве прочитао је началствујући о. Остоја Кнежевић, а Светој Тајни Причешћа приступио је велики број вјерника.

Бадњи дан и Божић прослављени у Никшићу

Молитвена и богослужбена прослава Божића наставиће се и наредних дана према утврђеном распореду богослужења у никшићком Саборном храму.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva