Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог 14. јануара 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Саслуживали су: протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански, јереј Бојан Радуновић, парох горњеполимски и гусињски, јеромонаси Јеротеј Калуђеровић, Филотеј Марковић и јерођакон Пајсије Ђерковић, сабраћа Манастира.

У својој архипастирској бесједи Епископ Јоаникије је подсјетио да је обрезање као религијски обред имало важно мјесто у религији старих Јевреја, а и данас је присутно у религији муслимана. Иако Богом установљено, обрезање је представљало привремену уредбу којом се потврђивао завјет између Бога и Његовог изабраног народа.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

„Како нешто што је Бог устројио може бити привремено? Може, ако води ка нечему узвишенијем и важнијем, ако је припрема за нешто веће и значајније. Сам Господ преко својих пророка, у стара времена, опомињао је Јевреје да погрешно схватају обрезање, као што ми, врло често, погрешно схватамо шта значи бити крштен, претварајући то у формалност“.

„Често бива да имамо крштене људе који су гори од некрштених и који свету вјеру православну умјесто да је величају својим животом они је, заправо, скрнаве и понижавају. То не умањује величину крштења. Крштење и његов значај види се на онима који живе сагласно крштењу. Тако је било и са обрезањем“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Додао је да су Свети пророци опомињали Јевреје да није довољно само бити обрезан тјелесно, него треба да се обрежу и духовно.

„Треба да са свог срца скинете нараслине страсти, да очистите своју душу, своје мисли, своја осјећања, своје руке да чините добра дјела од чистог срца и у славу Божју, да свједочите Бога честитим животом. То је смисао обрезања“, нагласио је Епископ Јоаникије, додајући да је обрезање предобразац, предукус Светог крштења“.

„Свето крштење обавља се у води, а та вода спира гријехе и прародитељске и личне, препорађа цијело биће, а то је само темељ. На том тврдом темељу, дубоком, чистом треба градити зграду нашег спасења. Треба градити зграду која се састоји од наших врлина: од вјере, љубави, доброте, милосрђа, честитости, праштања и осталих хришћанских врлина. Тек тада крштење добија свој пуни значај и оно више није формално, нити нешто окамењено, него је на дјелу“, рекао је Епископ Јоаникије.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Свети Божји угодници, нагласио је он, посвједочили су шта значи живјети у складу са заповјешћу Божјом, са Светим крштењем, шта значи права, истинита вјера у Христа Исуса Господа и Спаса нашег.

„Данас прослављамо Светог Василија Великог, васељенског учитеља и светитеља. Не знамо шта бисмо код њега прије похвалили, да ли честитост живота, или мудрост, храброст, жртвовање за Цркву. Велики ауторитет у сваком погледу, и као молитвеник, и као духовник, посебно као теолог. Имамо неколико теолога који су постали велики богослови, велики учитељи Цркве што су ишли да разговарају са Светим Василијем, што су му писали писма, од њега добијали поуке и уздизали се кроз њих, напредовали до степена да се могу назвати учитељима“.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

„Живио је у IV вијеку, изгорио је прилично млад, жртвујући се за Цркву Божју, али, оставио је неизбрисив печат заједно са Светим Григоријем Богословом, Светим Јованом Златоустим, па их славимо као Света Три Јерарха. Свети Василије се слави данас на празник Обрезања Христовог. Није чудо што се његов спомен помиње на овај свети, дивни празник и што је његов спомен прихваћен да буде почетак нове године. Он је, заиста, посвједочио ту новину у свом животу и у свом дјелу, новину коју је Христос Богомладенац донио у овај свијет“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva