Предавање „Империјални свјето-назор у временском луку“ др Чаславa Копривице

У организацији Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори и Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу је, у суботу 3. фебруара 2018, предавање „Империјални свјето-назор у временском луку“ одржао проф. др Часлав Копривица.

Предавање „Империјални свјето-назор у временском луку“ др Чаславa Копривице

Уваженог професора Часлава Копривицу и публику, поздравио је у име организатора доц. др Драго Перовић, који је подсјетио да је никшићка публика и раније имала прилику да чује веома запажена предавања др Копривице, која се нијесу тицала само философског промишљања свијета и друштва, већ и опстанка српског народа овим просторима.

Додао је да је Часлав Копривица професор Филозофије и Савремене филозофије на основним студијама Факултета политичких наука у Београду, професор Културе на мастер студијама и професор Слике свијета у европској култури на докторским студијама поменутог факултета. До сада је објавио пет веома значајних књига, које се крећу од Платона до Хајдегера, а неке као „Будућност страха и наде“ покушавају да назначе какав је наш корак у будућност. Последњих година актуелна је била и његова књига „Философија ангажовања“.

Овом приликом проф. Копривица је у свом излагању нагласио да, наспрам уобичајених позиција у којој припадници малих пограничних народа, народа уз границе између империјалних сила, о значењу империјалног погледа на свијет уче од империјалних аутора, треба промијенити перспективу и из властите егзистенцијално-херменеутичке ситуације покушати разумјети империјалну свијест.

Бавећи се традиционалним и нововјековним империјама и учењима о њима, он је нагласио разлику између античких, икуменских империја и модерних, властитим интересом вођених, (псеудо)империја. Док су ове прве (царство Александра Македонског и Римско царство) имале цивилизаторску функцију (тежиле да цивилизују оне које потчине и укључе у своје царство), дотле модерне империје (прије свих британска и америчка) теже да сасвим искористе и униште просторе којим овладају. Старе империје је одликовао апсолутни ризик, свако ново освајање је доводило у питање цијело царство. Савремена америчка империја, насупрост њима не жели ништа да ризикује, а жели да овлада цијелим свијетом.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva