У манастиру Ђурђеви Ступови свечано дочекане светиње Светог Саве

У оквиру Светосавске Литије која ових дана, по благослову Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, пролази кроз Црну Гору, а у којој се носи Крст Светог Саве из ризнице манастира Савине код Херцег Новог, светитељев епитрахиљ који се чува у Цетињском манастиру и патерица Светог Саве из ризнице манастира Мораче, у петак 3. фебруара 2018, ове светиње су пристигле у манастир Ђурђеве Ступове.

У манастиру Ђурђеви Ступови свечано дочекане светиње Светог Саве

Свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира су са бројним вјерним народом дочекали поменуте светиње.

По уласку у храм служена је вечерња служба којом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански. У наставку вечерње служен је молебан Пресветој Богородици.

У манастиру Ђурђеви Ступови свечано дочекане светиње Светог Саве

Вјерном народу обратио се свештеник Ристић, поздравивши јеромонаха Рафаила Бољевића, игумана манастира Подмаине, у чијој пратњи су велике Светиње стигле у манастир Ђурђеве Ступове. О. Рафаило је надахнуто бесједио сабраним вјерницима, свештенству и монаштву:
„Управо долазимо, браћо и сестре, вођени овом патерицом и слиједећи овај чудесни Крст, не без разлога од кристала, направљен да би се она свјетлост Небеског Царства која је привукла пажњу младог Растка, благодатно га завела и повукла његово срце да је слиједи, не насилно, него благодатно, дајући му могућност да стане и да одустане, међутим, до дана данашњег, он се није осврнуо него је слиједи и ево, нама овом патерицом даје знак и овим Крстом, кроз који се та свјетлост Небеска, која је и њега повела, и данас га води, а он њоме вођен и нама даје прилику да њега слиједећи, њу пратимо“, рекао је игуман Рафаило.

Он је навео да ових празничних дана прате Светосавску Литију, тачније прате самог Светог Саву, као дјеца, да виде гдје то отац иде, јер ову Литију он сам води.

У манастиру Ђурђеви Ступови свечано дочекане светиње Светог Саве

„Ко ће Светог Саву да води по српским земљама? Ко ће да организује нешто у име архиорганизатора, архипастира Саве, него по великој милости и из послушања пратимо ову Литију, гледамо гдје Свети иде, па нас данас одведе у светињу цркве Никољац у Бијелом Пољу. Први пут уђосмо унутра, што није добро, и ко зна бисмо ли икад да нас Свети Отац није увео. Кад нас је увео значи има нешто да се види што нам треба, што не знамо. И, ваистину, пришавши оном чудесном иконостасу видјесмо љепоту Божју, видјесмо Богомладенца Христа, истог Оног за Ким је Сава кренуо, у наручју Пресвете Дјеве, а тако чудесно изображен као необично дијете. Богомладенац, младо дијете, а Предвјечни Бог“, казао је јеромонах Рафаило.

Он је, поучавајући сабране, истакао да је важно да разумијемо Онога Кога је Сава разумио и кренемо за Оним за Ким је и Сава кренуо.

У манастиру Ђурђеви Ступови свечано дочекане светиње Светог Саве

Наредног дана, у суботу 3. Фебруара, у манастиру Ђурђеви Ступови служена је Света Литургија. Евхаристијским сабрањем је началствовао јеромонах Рафаило Бољевић, игуман манастира Подмаине. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Ристић, протојереј Ненад Бубања, јереј Слободан Радојевић, јеромонах Филотеј Марковић и јерођакон Пајсије Ђерковић.

Појали су монаси братства Подмаине и свештенство беранског намјесништва.

Бројним вјерницима ријечима пастирске бесједе обратио се јеромонах Рафаило.
„Свети Отац наш Сава нас учи вјери активној, вјери живој, вјери православној, вјери литургијској, да знамо гдје Бог наш пребива, да знамо да поштујемо светињу храма и светињу Литургије, да се логосно, дакле свјесно и разумно крећемо, да живимо животом хришћанским и знамо гдје је Чаша спасења. И ни од кога другог више помоћ да не тражимо, ни на кога другог наду да не полажемо“, поручио је о. Рафаило, додајући:

У манастиру Ђурђеви Ступови свечано дочекане светиње Светог Саве

„Истину, пут и живот има и нуди нам Господ, нуди нам Царство Небеско, нуди нам славу вјечну, нуди нам блаженство бемсртно. Зато, послушајмо нашег Светог Оца Саву и кренимо за њим, вратимо се Цркви док још има времена и признајмо Господа нашег, али не само једном него треба да Га признамо сваки дан. Кад устанемо да Му се поклонимо и читав тај дан да живимо у том поклоњењу, у исповједању вјере, живећи по светим начелима светог православља и сваке недјеље да крунишемо своју вјеру присуством будним, живим, бодрим на светим Литургијама гдје је Он међу нама, гдје је Мајка Божја са нама, гдје је Свети Сава увијек са нама, са свима Светима“.

Вјерни народ се, у великом броју, причестио се Светим Тајнама Тијела и Крви Господње.
Током цијеле службе народ је са љубављу приступао да цјелива Крст, епитрахиљ и патерицу Светог Саве.

Сабрање је настављено послужењем и трпезом љубави.

Након што су се вјерници поклонили светињама Светог Саве Светосавска Литија је наставила пут ка Никшићу.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva