Недјеља у Бијелом Пољу

У цркви светих апостола Петра и Павла у недјељу Литургију је служуо јереј Никола Скопљак. У бесједи послије Литургије о. Никола се осврнуо на Успењски пост који је најстрожиј послије Васкрса.

Недјеља у Бијелом Пољу

“Имали смо времена током ове двије седмице поста да преиспитамо себе и какви су били наши поступци за вријеме поста и кроз овај живот. Да ли се кроз овај пост поправљамо и пењемо духовним степеницама ка спасењу, ка Васксрлом Господу. Данашње свето јеванђеље нам је дало једну дивну поуку о једном богатом кнезу који је испуњавао све Божје заповијести, које је Господ дао. А онда је питао Господа „шта му још треба да задобијем живот вјечни, шта да чини“. Управо ово питање које је поставио богати кнез се протеже и протезаће се док је вијека и свијета кроз све генерације на овоме свијету, кроз сваког вјерника који истински жели да спозна Божје давање а наравно и да задобије живот вјечни. Зато смо овдје, зато се сабирамо у светим храмовима на молитву, зато боравимо на овој земљи."

Недјеља у Бијелом Пољу

"Треба да схватимо, браћо и сестре, да све што је на овој земљи и све што човјек користи као једно оруђе, да то није његово власништво.Тако је била тужна прича овог богатог кнеза, који је сматрао да је све богаство његова заслуга. Пуно се везао за материјалне ствари а када се човјек превише веже за материјалне ствари онда душа остаје гладна и жедна. На жалост, човјек не обраћа пажњу ка својој души која је много претежнија од тијела. Ми носимо тијело, имамо ум, срце, живимо Божјом љубављу, благодаћу, у љубави са ближњима. То је оно што нам даје Господ и штобније наша заслуга. Не бирамо када ћемо се родити, тако и не бирамо ни када ћемо умријети. За све треба да схватимо да није наше, него да је Божје давање, онога Творца и саздатеља који га је дао на овај свијети. И видите како је поступио богати кнез када му је Господ рекао да се одрекне свега богаства да буде савршен и добије много већа блага на небесима. Управо зато што је сматрао да се све његова заслуга и да је заслужио то богаство, било му је тешко да се одрекне њега јер је сву своју наду и живот положио материјаном и видљивом."

Недјеља у Бијелом Пољу

"Сви ми треба да схватимо да је Божје давање и да човјек треба да помаже ближњем. Бог нам даје сва давања на овој земљи и ако заборавимо на душу због овоземаљских брига када се испразни јављају се немири и болести. А ако се ни кроз болест не одреагује човјек долази до смрти. Зато немојмо да чекамо, него се окренимо својој светој православној вјери, цркви, својим прецима, светим људима који је много у српском роду, јер имамо велике заступнике пред лицем Божјим“, бесједио је о. Никола.

Недјеља у Бијелом Пољу

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png