Литургијско сабрање у манастиру Заграђе

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у 12. недјељу по Духовима, када наша Света Црква молитвено прославља Светог пророка Михеја и претпразништво Успенија Пресвете Богородице, 27. августа 2017, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Заграђе на Шћепан Пољу.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, поучавајући сабране смислом и значајем прочитаног Светог Јеванђеља о богатом младићу.

Литургијско сабрање у манастиру Заграђе

Он је казао да је Аврам био богат, али је постао примјер свим праведницима до дана данашњег, и Давид је био богат, и поједини цареви па су се спасили, као и наш краљ Стефан Дечански. Не може се спасити, нагласио је Владика, онај богаташ који је везан за своје богатство.

„Богаташ који зна да своје богатство дијели са ближњима, да се на тај начин умножава љубав, милосрђе и човјекољубље у славу Божју, он се уподобљује самом Господу. Он показује да му то земаљско богатство није најважније, оно му је само средство, не везује се за њега“.

„Ако зна да дијели своје богатство и да преко њега покаже љубав према онима којима је потребна његова помоћ, он, заправо, стиче неко веће богатство, богатство о којем Господ говори када каже: Тамо гдје је благо ваше тамо ће бити и срце ваше, указујући нам на духовно благо које је нетрулежно и непропадљиво, указујући нам на богатство које даје света вјера православна: истина, правда, милост, утјеха, блаженство и љубав Божја, која је истински хљеб и истинско пиће онима који Бога љубе“, поручио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.
Вјерници, који се током Госпојинског поста припремају постом, молитвом и исповјешћу, приступили су Светом причешћу.

Литургијско сабрање у манастиру Заграђе

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png