Литургија у цркви Светих Апостола Петра и Павла

 

У цркви Светих Апостола Петра и Павла у пету недјељу поста,14. априла 2019, Свету Литургију је служио јереј Никола Скопљак.

 

Обраћајући се вјерницима, о. Никола је казао да окупљени око Евхаристије, и око Свете Чаше, примамо свете дарове, тијело и крв Христову и да се тако сједињујемо са живим Богом који борави у нама и са нама.
„Припремајући се у овим данима, прво за страдање Христово а затим и за његово тридневно и преславно Васкрсење слушамо ријеч Божију, ријеч Јеванђеља, које нас опомиње и позива да преиспитујемо своју савјест, јер управо идемо ка данима, гдје ћемо на службама слушати о страдању  Христовом, о гоњењу, а све то ради нас и нашега спасења.
Његово разапињање на Часном и Животворном крсту јесте управо његова велика жртва и љубав према свима нама. И тим примјером његове жртве, сам Господ Исус Христос  позива све нас присутне, све оне „који имају уши да чују“, да служимо једни другима, да подносимо жртве једни за друге. Заиста је то тешко, али Он је својим личним примјером показао да је могуће поднијети страдања и трпљења једни за друге. Најгоре је када се у човјека усели себичност, да гледамо и мислимо само на себе, и да се са животом понашамо као са неком играчком, гдје нам је живот сведен на неко уживање, не размишљајући да ћемо једног дана стати пред живим Богом и дати одговор за своја дјела и недјела. Томе нас приближава и ова пета недјеља поста, и данашње Свето Јеванђеље, које нас приближава Васкрсењу Христовоме. Знајући да ће отићи на добровољно страдање, он данас у светом Јеванђељу каже да ће бити предат Син човјечији на осуду, поругу и пљување. Предаће га књижевницима и фарисејима убиће га, пљуваће га и трећи дан ће Васкрснути. И знајући све то Господ Исус Христос одлази добровољно на тај Kрст.
И ево двије хиљаде година Он себе разапиње за нас и чека сваког човјека да принесе оно истинско покајање, сваког часа чека да се обрати човјек њему и да молитве узнесе. Kроз Свето Јеванђеље видимо ону истинску благодат, као и кроз Литургију, гдје се Господ даје сваком од нас, својим Распињањем, Страдањем и тако што своје Тијело даје сваком од нас и пролива своју крв ради нашег спасења и спасења читавог свијета. Зато и ми као Хришћани позивамо се да будемо честити, примјер једни другима, да служимо на спасење једни другима, да носимо бремена једни других. Сам Апостол Павле нас позива да будемо јаки, да носимо слабости слабих. То је нас пут, то је пут хришћанина и дјело истинског вјерника. Имајмо љубави једни према другима и подносимо жртву, онолико колико је у нашој моћи”, бесједио је о. Никола призивајући молитве преподобне мајке Марије Египћанке, по којој се назива ова недјеља.

 

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva