„800 година аутокефалности СПЦ“ на Правном факултету у Београду

 

По благослову Његове светости Патријарха српског г. Иринеја, уз подршку Задужбине Студеница, на Правном факултету Универзитета у Београду  16. априла 2019. је одржана свечана Aкадемија поводом „800 година аутокефалности Српске православне цркве“.

 

На почетку Aкадемије присутни су чули Боже правде, Тропар Светом Сави и друге духовне нумере у извођењу хора и појаца Храма Светог Саве на Врачару.
Потом се присутнима обратио Његово преосвештенство Eпископ-будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је говорио о јубилеју и личности Светог Саве. Преосвећени је нагласио да иако су Срби расејани по целом свету, они су уједињени око Цркве и Светог Саве који води наш народ.
На Aкадемији је говорио и проф. др Милош Ковић, који је направио осврт на догађаје који су се збили у српском народу и Цркви током 800 година. Професор је говорио о појму нације, истакао велико страдање Срба и значај светих Срба и Косова и Метохије. Истакао је да СПЦ држи народ на окупу и позвао на очување традиције.
Реч је потом имао свештеник проф. др Зоран Деврња који је у свом излагању говорио о појму аутокефалије и истакао њен значај за СПЦ.
Присутнима се затим обратио Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena Mundi, који је говорио о делатности Светог Саве и Светог Симеона и истакао улогу СПЦ у историји Србије.
На академији је говорио и доц. др Далибор Ђукић, који је казивао о догађајима који су претходили стицању аутокефалије и о значају Хиландара за СПЦ, и поручио студентима да се угледају на дела Светог Саве и Светог Симеона.
На крају су учесници Академије добили захвалнице од студентског клуба Правног факултета.

Извор: Радио Слово љубве

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva