Дани Страсне седмице у Никшићу

17. Април 2017.

Недјеља великих и спасоносних страдања Христових у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу прослављена је молитвено и уз учешће бројног вјерног народа.

Дани Страсне седмице у Никшићу

У никшићкој Саборној цркви, по већ устаљеној традицији, на Велику сриједу,12. априла 2017, служена је Света Тајна Јелеосвећења, нарочита служба за исцјељење тјелесног и душевног здравља болесних и помазивањем освећеним уљем.

Служби су, у великом броју,присуствовали вјерници, а на крају су дијељене бочице са освећеним уљем.

Након седмократног помазивања вјерника освећеним уљем ријечима пастирске бесједе сабранима се обратио протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, који јепозвао вјерни народ на молитвено учешће у богослужењима наредних дана, како би у молитвеном духу и сабрању, дочекали Васкрсење Христово.

Дани Страсне седмице у Никшићу

На Велики четвртак, 13. априла 2017, у Саборном храму Светог Василија Острошког, никшићко свештенство је одслужило свету Литургију. Светим Тајнама Тијела и Крви Христове приступио је вјерни народ у великом броју.

Велики Четвртак је дан посвећен спомену установљења Тајне вечере односно Свете Евхаристије. На Велики четвртак се служи Литургија Светог Василија Великог, тог дана Господ је установио Свету Тајну Причешћа.

Свештенство овог храма је на Велики четвртак, у 18 часова, одслужило Велико бденије са читањем дванаест страсних Јеванђеља.

Дани Страсне седмице у Никшићу

У току Великог бденија свештенство је у входу изнијело Часни Крст Господњи.

Након читања дванаест страдалних Јеванђеља прочитан је синаксар у којем је садржано све оно што су, везано за Велики четвртак, свети оци уредили, а преузели од Светих апостола, светих Јеванђеља и предали нам да празнујемо. То су догађаји: свето прање ногу ученицима, Тајна Вечера, чудесна молитва и издајство Јудино.

Током ове службе у Саборном храму је био присутан велики број вјерника.
Поклоњење богочовечанском страдању и Свечасном Крсту Господњем извршено је на Велики петак у свим православним храмовима васељене.

Тако је било и у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу, гдје је свештенство Саборног храма, са почетком у 18 часова, одслужило велико вечерње богослужење током кога је изнијета Плаштаница, свето Јеванђеље и Часни Крст у наос храма и положени су у Христов гроб – на Плаштаницу.

Дани Страсне седмице у Никшићу

Свештенство се, уз присуство бројног вјерног народа,заједно са сабранима поклонило изображеном лику Господњем, сјећајући се тиме на Његово мучење, распињање, страдање, скидање са Крста, полагање у гроб и оплакивање.

У наставку је одслужено јутрење Велике суботе, са пјевањем Статија у спомен Христовог погребења. Свештенство је, потом, предводило литију која је, носећи Плаштаницу, опходила трократно Саборнихрам. Вјерни народ је цјеливао Плаштаницу и пролазећи испод ње, улазио у храм.

Дани Страсне седмице у Никшићу

На Велику суботу, 15. априла 2017, у никшићком Саборном храму, одслужена је Света Литургија Светог Василија Великог.

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове приступио је велики број вјерника, који су се постом, молитвом и исповјешћу, током Великог и Часног поста, спремали за ову Свету тајну.

Дани Страсне седмице у Никшићу
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me