Из живота наших парохија: Нова звона на цркви у Лукову

12. Април 2017.

На празник Сабора Светог архангела Гаврила и Лазареву суботу, 8. априла 2017, на цркву Светог Јована Крститеља на Лукову код Никшића, постављена су два нова звона. Звона је луковском храму приложио Радојица Радовић за покој душа свог оца и предака, а њихово освештање обавиће се на Васкршњи уторак 18. априла.

Из живота наших парохија: Нова звона на цркви у Лукову

„Послије сто година на цркви Светог Јована Крститеља на Лукову су комплетирана сва три звона. Два већа звона 1917. однио је аустроугарски окупатор и само је остало једно мало звоно које је, хвала Богу, и дан данас на цркви. И, ево, Бог је дао, љубављу једног доброг човјека, који је имао осјећај за луковску светињу,а чинећи прилог за душу свог оца, свог дједа и бабе да овај свети храм поново позива вјерни народ на молитву својим звонима“, напомиње надлежни парох протојереј Слободан Јокић.

Дародавац је Радојица Радовић, Никшићанин, родом с Лукова, који је прије двадесетак дана изразиожељу да приложи нова звона за покој душе недавно преминулог му оца Мирка, те дједе Радојице и бабе Маргите.

Из живота наших парохија: Нова звона на цркви у Лукову

„Лијеп дар и, заиста, диван гест - прилог за сјећање на претке, а остављено за потомке. Осјећао се благослов тај дан кад смо с нашим неимаром Томом и свима који су се сабрали на овај велики празник, подизали звона на звоник и кад смо чули сва три звона како звоне на Лукову. Велика радост и за мене као пароха што Луковска црква, која је обновљена, али која има још да се обнавља, полако заокружује своју обнову“, истиче свештеник Јокић.

Звона ће, не без разлога, бити освештана за васкршње празнике. На Васкршњи уторак, 18. априла, свештенство ће, најприје, обавити четрдесетодневни помен покојном Мирку Радовићу, а послије тога ће и свечано освештати звона. О. Слободан позива вјерни народ на црквено сабрање на Васкршњи уторак на Лукову да заједноучествују у празничној радости и радости освештања нових звона.

Из живота наших парохија: Нова звона на цркви у Лукову

„Мени као пароху посебну радост чини што је постављање звона на Лазареву суботу,празник сјећања на дан када је Господ Исус Христос из мртвих васкрсао праведног Лазара, послије четвородневног погребења, све текло са благословом. Као да је Свети Јован Крститељ ставио руку да се све то тако лијепо деси, заједно са људима који су дошли да помогну“.

„Најављујемо и позивамо, да ће на Васкршњи уторак у 10 часова бити помен, а потом ћемо свечано освештати звона и уприличити малу свечаност како бисмо захвали дародавцу, честитом Радојици Радовићу, што је тако, са свег срца и све душе приложио ова звона“, поручио је протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Из живота наших парохија: Нова звона на цркви у Лукову

Црква на Лукову подигнута је 1905. године, а у њеној изградњи учествовала су братства Ђурђеваца, Радовића, Јовановића, Шкулетића, Вучковића, Ђукановића, Јоцовића, Вукотића, Марковића, Перошевића.

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me