Света Тајна Јелеосвећења служена у Ђурђевим Ступовима

12. Април 2017.

На Велику сриједу, 12. априла 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, са бројним свештенством и монаштвом, уз молитвено учешће вјерног народа, Свету Тајну Јелеосвећења у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке – Ђурђевим Ступовима.

Света Тајна Јелеосвећења служена у манастиру Ђурђеви Ступови

У току вршења ове Свете Тајне читало се седам Апостола и седам Јеванђеља. Послије читања сваког одјељка апостола и светог Јеванђеља вјерници су уз молитве помазивани освештаним уљем, у име Господње, ради исцјељења душевног и тјелесног и опроштаја грјехова.

Ријечима архипастирске бесједе сабраном вјерујућем народу обратио се Преосвећени Епископ Г. Јоаникије, који је казао да све Свете Тајне имају чудотворну и исцјелитељску моћ, а Света Тајна помазивања освећеним уљем се даје ради оздрављења душе и тијела, ради укрепљења наших тјелесних идушевних сила.

Света Тајна Јелеосвећења служена у манастиру Ђурђеви Ступови

„Током вршења ове Свете Тајне, драга браћо и сестре, молимо се за опроштај наших грјехова, јер ослобођење од гријеха и онога што оптерећује нашу савјест, од таме и мрака грјеховнога је један од предуслова здравља. Познато је да су многе болести на душевној бази, а то значи да оне нијесу ништа друго, него оно што пише у Светом Писму, последица гријеха. Данас су се, нажалост, умножиле неке неизлечиве болести, које су познате и од раније, али су сада добиле велику силу и харају свијетом, очигледно су последице тешких сагрешења људских“, указао је Владика будимљанско-никшићки.

Света Тајна Јелеосвећења је предвиђена да се врши над болесницима и над онима који су у смртној опасности. Ипак,додао је Његово Преосвештенство, како је сваком човјеку потребно исцјељење и спасење ова Света Тајна врши се два пута годишње у манастиру Ђурђеви Ступови - за Велику сриједуи за љетње Свете Враче Козму и Дамјана.

Света Тајна Јелеосвећења служена у манастиру Ђурђеви Ступови

„Вршимо је за све нас, јер сви смо болесни, свима нам је потребно здравље и укрепљење душевно и тјелесно, а у ове свете дане ова Света Тајна нас укрепљује да добијемо снаге да издржимо пост, али и да се потрудимо да будемо чешће на светим богослужењима. Богослужења су дуга, али доносе велику радост, просвјетљење, оснажење наше вјере и ободрење духа, а то је оно што нам увијек треба, нарочито у овим временима смутним и тешким“, нагласио је Владика Јоаникије.

Да бисмо празник Васкрсења Христовог доживјели у пуноћи треба да током цијеле Страсне недјеље будемо што више у молитви, у подвигу, посту, сабрању. Није пристојно, поручио је Владика,на највећи хришћански празник доћи без нарочите припреме.

Света Тајна Јелеосвећења служена у манастиру Ђурђеви Ступови

„Ми, свакако, на Васкрс и сваког дана, сваког часа, настојимо да сваког примимо и будемо, увијек, отвореног, широког срца према ближњима, али треба сви ми појединачно да обратимо пажњу на који начин улазимо у храм Божји. „Са страхом Божјим, вјером и љубављу приступите“, треба увијек чути ту ријеч Божју, јер када се улази са страхом Божјим онда можемо очекивати да нам Господ дарује велику радост. Онај који има страх Божји слободан је од свих других страхова и људских и демонских“, рекао је Његово Преосвештенство, позивајућивјерни народ да присуствује светој Литургији Великог четвртка и службама наредних дана.

„Сви они који су постили пост и који су се спремали за причешће позвани су да дођу и приступе Светој чаши, да приме Свете Тајне Христове, јер се оне и дају на здравље душе и тијела, на опроштај грјехова, на обновљење душе и тијела, на обновљење нашег заједништва са Богом и са ближњима“.

Света Тајна Јелеосвећења служена у манастиру Ђурђеви Ступови

„Сјутра вече имамо Велико Бденије, на Велики петак, такође, имамо Бденије, послије подне. То су лијепе, јединствене службе. Суботња света Литургија, иако је још пост, је већ Васкршња служба и нарочито је свечана. Осјећа се тај дубоки мир који нам је донио Господ својим Крстом, својом смрћу и својим Васкрсењем. Осјећа се она свјетлост која прожима наша срца и наше мисли, али прожима и цио космос, доње и горње свјетове, Небо и земљу.Нарочито су свечане службе за празник Вакрсења Христовог.На здравље и на спасење свима Света Тајна Јелеосвећења, нека буду срећни празници“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Света Тајна Јелеосвећења служена у манастиру Ђурђеви Ступови
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me